You are currently viewing RMN-ul în cancerul hepatic

RMN-ul în cancerul hepatic

RMN-ul în cancerul hepatic este o tehnică imagistică eficienta, sigură și nedureroasă care se bazează pe utilizarea unui câmp magnetic foarte puternic pentru a crea imagini foarte detaliate ale ficatului și ale structurilor înconjurătoare.

Ce este cancerul hepatic?

Cancerul hepatic primar este o tumoră malignă care debutează în interiorul ficatului. Există diferite tipuri: 

  • Carcinomul hepatocelular sau hepatomul, este cel mai frecvent tip de cancer hepatic primar și începe în tipul principal de celule din ficat, hepatocitele. 
  • Colangiocarcinomul, sau cancerul căilor biliare, începe în celulele care căptușesc canalele biliare (care leagă ficatul de intestin și vezica biliară) 
  • Angiosarcom, care începe în vasele de sânge. Acesta este un tip rar de cancer la ficat, care este mai probabil să apară la persoanele peste 70 de ani.

Ce este RMN-ul în cancerul hepatic?

RMN-ul în cancerul hepatic produce imagini care arată o secțiune transversală sau a oaselor, vaselor de sânge și țesuturilor din interiorul corpului. Imaginile sunt o serie de intensități de semnal care sunt direcționate și combinate pe un computer. Scanările RMN pot detecta prezența unor anomalii la nivelul ficatului care ar putea reprezenta tumori maligne.

O scanare RMN poate oferi medicului curant informații despre dimensiunea cancerului și dacă acesta s-a răspândit în alte părți ale corpului. De asemenea, această metodă imagistică este esențială și pentru stadializarea cancerului, prezentând potrivit studiilor, o sensibilitate 84,4% și specificitate 93,8%.

 În plus, efectuarea unei examinări RMN poate ajuta medicul specialist în stabilirea planului de tratament adecvat, dar și în ghidarea procedurii de biopsie, pentru un diagnostic precis.

Cum se realizează RMN-ul în cancerul hepatic?

Pentru a efectua procedura de scanare, pacientul este poziționat pe spate pe masa de examinare. La indicația medicului radiolog, pacientului i se poate administra, de asemenea, o substanță de contrast care are rolul de a evidenția țesutul hepatic și structurile din jurul acestuia. Ulterior masa de examinare este introdusă în interiorul aparatului RMN pentru a începe procedura. În acest timp, medicul specialist se va afla într-o cameră alăturată, de unde va opera aparatul,  va urmări întreg procesul și va comunica în permanență cu pacientul.

Pacientului i se va cere ca pe parcursul examinării să rămână nemișcat, iar în anumite momente chiar să își țină respirația pentru câteva secunde. Acest lucru va ajuta la acuratețea și calitatea imaginilor. 

Procedura RMN poate dura aproximativ 30 de minute.

Care sunt riscurile RMN-ului în cancerul hepatic?

RMN-ul în cancerul hepatic este considerat o procedură sigură și eficientă în procesul de diagnosticare și stadializarea tumorală, însă poate prezența riscuri și contraindicații pentru pacienții cu dispozitive metalice implantate, deoarece câmpul magnetic poate interfera cu acestea. Mai mult decât atât, poate exista riscul unei reacții alergice la substanța de contrast, iar pacienții trebuie să informeze medicul cu privire la orice reacții alergice anterioare. 

Lasă un răspuns