Scintigrafia paratiroidiană este o modalitate imagistică de diagnostic care permite realizarea unei evaluări corecte a patologiei glandelor paratiroide. Glandele paratiroide sunt localizate în spatele tiroidei. Există și glande paratiroide situate de-a lungul esofagului sau în piept. Acestea se numesc glande paratiroide ectopice. Glandele paratiroide sunt foarte mici ca mărime și controlează cantitatea de calciu din sânge și din oase prin producerea hormonului paratiroidian.
Ce este hiperparatiroidismul?
Glandele paratiroidian produc un hormon numit hormon paratiroidian. Acesta gestionează nivelurile de calciu, vitamina D și fosfor din corp. O secreție excesivă a hormonului paratiroidian, determină creșterea nivelului de calciu din sânge, ducând la hiperparatiroidism.
Hipertiroidism înseamnă că există prea mult calciu în sânge și mai puțin în oase. În general, hiperparatiroidismul afectează sănătatea oaselor și a rinichilor, însă poate afecta și sănătatea generală.
Hiperparatiroidismul poate fi de mai multe tipuri: primar care este și cel mai frecvent, secundar care se asociază cel mai frecvent cu o patologie renală cronică sau terțiar.
Când se recomandă scintigrafia paratiroidiană?
Scintigrafia paratiroidiană este o modalitate imagistică importantă pentru identificarea și localizarea preoperatorie a glandelor paratiroide hiperfuncționale. Scintigrafia paratiroidiană se recomandă în general pacienților cu hiperparatiroidism primar, pentru a determina locația exactă a glandei paratiroide hiperactive. Mai exact, scopul scintigrafiei paratiroidiene este de a identifica toate sursele de exces de secreție de hormon paratiroidian preoperator.
Tipuri de scintigrafie paratiroidiene
Scintigrafia paratiroidiană cu substracție. Această investigație necesită administrarea a două injecții diferite de lichide radioactive (radiotrasori), în venă la momente diferite. O cameră specială face fotografii ale glandelor paratiroide după fiecare injecție.
Scintigrafia paratiroidiană cu un singur izotop în dublă fază: pentru această scanare paratiroidiană nucleară, se administrează un singur lichid radioactiv în venă. O cameră specială face apoi fotografii ale glandelor paratiroide la 10 până la 15 minute după injecție și din nou la o oră și jumătate până la trei ore mai târziu.
Scintigrafia paratiroidiană poate fi realizata prin:
- tomografie cu emisie de pozitroni;
- tomografie computerizată cu emisie de foton unic;
- CT 4D;
- rezonanță magnetică;