Ecografia musculoschetală este o tehnică imagistică non-invazivă care utilizează unde sonore pentru a capta imagini ale mușchilor, ligamentelor, tendoanelor, nervilor și articulațiilor corpului. Aceasta este o metodă sigură și eficientă care nu se bazează pe utilizarea radiațiilor ionizate.
Când este indicată ecografia musculoschetală?
Ecografia musculoschetală poate fi indicată în diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor articulare și a structurilor înconjurătoare, precum și pentru ghidarea biopsiilor percutanate.
Printre afecțiunile care pot fi evaluate prin intermediul ecografiei musculoschetală se numără:
- Rupturi ale tendoanelor sau tendinite
- Rupturi musculare, mase sau colectii de fluide
- Entorse sau rupturi ale ligamentelor
- Inflamație sau lichid în burse și articulații
- Modificări precoce ale artritei reumatoide
- Tumori benigne și maligne ale țesuturilor moi
- Chisturi ganglionare
- Hernii
- Corpi străini în țesuturile moi
- Fracturi de stres
- Artroza
- Calcifieri
- Anomalii congenitale sau de dezvoltare
- Laxitate articulară, rigiditate, scăderea amplitudinii de mișcare sau nealiniere
Din punct de vedere terapeutic, ultrasunetele musculo-scheletice sunt utilizate pe scară largă pentru a direcționa acul în timpul infiltrațiilor intra-articulare specifice și țesuturi moi adiacente pentru a trata durerile articulare, precum și pentru aspirarea fluidelor din zone țintă specifice. Mai mult, procesul de vindecare post-tratament poate fi ușor de vizualizat prin această tehnică.
Cum se realizează ecografia musculoschetală?
În timpul unei ecografii musculoschetale, un dispozitiv de scanare numit traductor este apăsat pe piele. Traductorul emite unde sonore inaudibile, înalte, care străbat corpul.
Substanțele mai dense, cum ar fi osul reflectă undele înapoi, în timp ce lichidul, inclusiv apa, permite trecerea undelor. Traductorul convertește activitatea undelor în imagini precise ale mușchilor, tendonului și altor structuri.
Pentru efectuarea ecografiei musculoschetale, medicul radiolog va poziționa pacientul pe masa de examinare, apoi va aplica un gel pe bază de apă pe zona corpului supusă examinării. Gelul va ajuta traductorul să facă contact sigur cu corpul. De asemenea, elimină pungile de aer dintre traductor și piele, care pot bloca trecerea undelor sonore în corp. Medicul plasează traductorul pe corp și îl deplasează înainte și înapoi peste zona de interes până când captează imaginile dorite.
De obicei, nu există disconfort din cauza presiunii aplicate asupra zonei examinate, însă dacă zona este sensibilă, este posibil ca pacientul să simtă o presiune sau o durere minoră din partea traductorului.
Odată ce examenul imagistic este complet, medicul va șterge gelul transparent de pe piele.
Ecografia musculoschetală este finalizată de obicei în 15 până la 30 de minute.
Beneficiile ecografiei musculoschetale
Această procedură imagistică implică o serie de beneficii, precum:
- Procedură non-invazivă, eficientă și nedureroasă
- Procedura este considerată una sigură deoarece nu utilizează radiații
- Mult mai puțin costisitoare decât scanările RMN și CT
- Poate produce imagini în timp real, astfel încât să poată fi utilizată pentru a ghida administrarea injecțiilor intra-articulare
- Reprezintă o alternativă excelentă la scanările RMN pentru pacienții care sunt claustrofobi
- Poate fi utilizat în siguranță în cazul pacienților care au stimulatoare cardiace și alte implanturi care pot fi afectate negativ de câmpul magnetic puternic necesar pentru scanările RMN
- Oferă imagini clare ale cartilajelor și țesuturilor moi care nu sunt depistate în timpul radiografiilor.