You are currently viewing Biopsia musculoscheletală ghidată imagistic

Biopsia musculoscheletală ghidată imagistic

Biopsia musculoscheletală ghidată imagistic este o procedura sigură și eficientă, care oferă acuratețe de diagnostic de până la 97%. Indicațiile majore pentru biopsiile musculo-scheletice percutanate sunt diagnosticarea neoplasmelor primare și secundare și a bolilor infecțioase.

Ce este biopsia musculoscheletală ghidată imagistic

Biopsia musculoscheletală ghidată imagistic poate diagnostica leziunile musculo-scheletice benigne și maligne. Procedura se realizează în majoritatea cazurilor sunt anestezie locală, și constă în prelevarea de țesut dintr-o zonă de interes sub ghidaj imagistic.

Se pot folosi diferite modalități imagistice precum tomografia computerizată ultrasonografia și imagistica prin rezonanță magnetică. 

Indicații și contraindicații ale biopsiei musculoscheletale ghidate imagistic

Indicațiile generale pentru biopsia musculoscheletala ghidată imagistic sunt următoarele: 

  • stabilirea tipului de tumoră;
  • confirmarea tumorii metastatice; 
  • excluderea malignității într-o fractură osoasă;
  • confirmarea diagnosticului de mielom multiplu; 
  • investigarea infecției;
  • diagnosticul histopatologic al limfomului malign;
  • diagnosticul unei tumori de țesut moale în creștere.

Contraindicațiile pentru biopsie pentru tumorile osoase și tumorile țesuturilor moi sunt coagulopatie necorectată și incapacitatea de a obține o cale de acces sigură. 

De asemenea, unele zone nu sunt accesibile acestei proceduri, inclusiv următoarele:

  • Leziuni sclerotice lângă arterele majore;
  • Os înconjurat de țesuturi moi infectate;
  • C1 și procesul odontoid al leziunilor C2. 

Cum se realizează biopsia musculoscheletală ghidată imagistic

Biopsia musculoscheletală percutanată se împarte în biopsia osoasă și biopsia țesuturilor moi. 

Medicul specialist vizualizează zona care urmează să fie biopsiată cu ajutorul imagisticii. Ulterior zona va fi curățată și se va administra un anestezic local. Când zona este amorțită, se va face o mică incizie pe piele. Medicul va introduce un ac de biopsie, îl va avansa la locul de interes și va obține probe de țesut din zonă. 

Țesutul se poate preleva cu ac fin sau cu ac gros. Aspirația cu ac fin este deosebit de utilă în sarcomul de țesut moale de grad înalt, este cea mai puțin invazivă dintre procedurile de biopsie și are cel mai mic risc de însămânțare a tumorii de-a lungul tractului acului. 

În cazul biopsiei osoase, medicul va poziționa pacientul astfel încât să poată ajunge cu ușurință la osul care urmează să fie prelevat. Se face o foarte mică tăietură în piele la locul în care urmează să fie introdus acul de biopsie.

Folosind imagistica, medicul va introduce acul prin piele, îl va avansa până la os și apoi va introduce un al doilea ac prin primul ac, care va îndepărta o mică probă. 

O biopsie cu ac poate dura între 30 până la 60 de minute, în funcție de dimensiunea leziunii biopsiate și de dificultatea de a ajunge la ea cu acul.

Care sunt riscurile și complicațiile biopsiei musculoscheletale percutanate

Prevalența complicațiilor asociate cu biopsia musculo-scheletică este scăzută și depinde de tipul de ac ales și de localizarea anatomică. Incidența raportată a complicațiilor este în intervalul 0-10%. Complicațiile pot include următoarele: sângerare, infecție, leziuni neurologice, pneumotorax, fractură. 

Leave a Reply