CT-ul în cancerul renal este o tehnică de imagistică medicală care combină datele dintr-o serie consecutivă de raze X pentru a produce imagini de înaltă rezoluție. Pe lângă asistența la diagnosticarea cancerului de rinichi, această metodă imagistică poate ajuta medicul specialist să determine răspândirea tumorilor canceroase în alte părți ale corpului.
Ce este cancerul renal?
Cancerul renal reprezintă creșterea anormală a celulelor din țesutul de la nivelul rinichiului. În timp, aceste celule formează o masă numită tumoră. Cancerul începe atunci de declanșează o schimbare în structura celulelor, iar acestea se divid fără control. Cel mai frecvent tip de cancer care apare în rinichi este carcinomul cu celule renale, reprezentând 9 din 10 cancere renale la adulți.
Potrivit statisticilor, în timp ce incidența cancerului de rinichi este în creștere, se constată, de asemenea, o scădere constantă a ratei deceselor cauzate de acest tip de cancer. Acest lucru poate fi atribuit diagnosticării timpurii, precum și noilor metode de tratament.
Când este recomandat CT-ul în cancerul renal?
Dacă medicul curant suspectează că o pacientul poate avea cancer de rinichi, poate recomanda efectuarea unei scanări CT pentru a confirma diagnosticul.
De asemenea o examinare CT poate ajuta, de asemenea, la determinarea caracteristicilor tumorii, cum ar fi dimensiunea, forma și locația acesteia.
În plus, medicul poate utiliza această metodă imagistică pentru:
- Stadializarea cancerului
- Ghidarea procedurii de biopsie
- Planificarea planului de tratament
- Evaluarea eventualei recidive a cancerului după tratament
Cum se realizează CT-ul în cancerul renal?
Pentru a efectua CT-ul în cancerul renal, pacientul va fi poziționat pe o masa de examinare în decubit dorsal. Apoi, masa de examinare este introdusă în interiorul aparatului CT pentru a începe examinarea.
Pacientului i se va cere să rămână nemișcat pe toată durata procedurii, timp în care, aparatul CT emite raze X care sunt apoi transmise unui computer sub formă de imagini. Scanările CT au capacitatea de a capta imagini ale organelor, oaselor și prezența excesului de lichid.
Pentru a obține o definiție vizuală mai bună, uneori medicul poate indica administrarea unei substanțe de contrast intravenos.
Conform studiilor, examinările CT cu substanță de contrast au o rată generală de precizie ridicată pentru detectarea maselor renale mici. Rata de acuratețe a detectării tumorilor renale este mai mare de 80%.
Riscuri – CT-ul în cancerul renal
În timp ce agentul de contrast sunt o componentă necesară a unei astfel de scanări CT, acesta poate prezenta anumite riscuri pentru rinichi, precum insuficiență renală temporară sau funcție renală redusă. Din aceste motive, medicul va evalua, în primul rând, funcția renală a pacientului.
De asemenea, substanța de contrast poate provoca reacții alergice în cazul anumitor pacienți, însă acestea sunt rare.
În ceea ce privește riscul supunerii la radiațiile ionizate utilizate în timpul examinării, acesta este scăzut, cantitatea de radiații folosită fiind redusă.