You are currently viewing <br>Ce este radiografia?


Ce este radiografia?

Radiografia este o metodă de diagnostic care folosește razele X. Radiografia poate diagnostica afecțiuni ale sistemului osos, dar și boli pulmonare, digestive, renale și țesuturile moi superficiale.

Ce este radiografia?

Radiografia este înregistrarea pe un film speciali a imaginii structurale a țesuturilor, organelor și oaselor din interiorul corpului uman, obținută cu ajutorul razelor x sau gamma. Imaginile arată părțile corpului în diferite nuanțe de alb și negru. Există două tipuri de radiografi: diagnostic și terapeutic. 

Ce sunt razele X medicale?

Razele X sunt o formă de radiație electromagnetică, folosite pentru a genera imagini ale țesuturilor și structurilor din interiorul corpului. Ele pot penetra și pot fi absorbite de țesuturile organismului, oferind în final  o imagine care reprezintă „umbrele” formate de structurilor interne ale corpului. 

Cum se realizează radiografia?

Pentru a crea o radiografie, partea corpului care este fotografiată este situată între o sursă de raze X și un detector de raze X. Când aparatul este pornit, razele X circulă prin corp și sunt absorbite în cantități diferite de țesuturi diferite, în funcție de densitatea radiologică a țesuturilor prin care trec. 

Pe filmul radiografic oasele sunt apar în alb, iar organele interne precum plămânii, grăsimea și mușchii apar în gri. Acest lucru rezultă din densitatea radiologică care 

este determinată atât de densitatea, cât și de numărul atomic al materialului fotografiat. 

Când se recomandă radiografia?

În general, examinarea radiologică poate fi recomandată de către un medic ortoped pentru a obține mai multe informații sau în cazul investigațiilor preoperatorii. 

Radiografia poate fi recomandată:

În cazul fracturilor;

Artera blocată;

Leziune musculară;

Care sunt riscurile radiografiei/

Ca și în multe aspecte ale medicinei, există riscuri asociate cu utilizarea imaginilor cu raze X, care utilizează radiații ionizante pentru a genera imagini ale corpului.  Cu toate acestea, partea corpului examinată vă fi expusă la un nivel scăzut de radiații doar pentru o fracțiune de secundă.

În general, cantitatea de radiații la care ești expus în timpul unei radiografii este echivalentă cu între câteva zile și câțiva ani de expunere la radiațiile naturale din mediu.

Expunerea la raze X prezintă riscul de a provoca cancer mulți ani sau zeci de ani mai târziu, dar se crede că acest risc este foarte mic.

Leave a Reply