You are currently viewing PET-CT în diagnosticul cancerului renal

PET-CT în diagnosticul cancerului renal

PET-CT în diagnosticul cancerului renal este o metodă imagistică eficientă, ce combină tomografia computerizată cu emisia de protoni pentru a efectua imagini detaliate ale țesuturilor supuse examinării. 

Ce este cancerul renal?

Cancerul renal este creșterea anormală a celulelor din țesutul renal. În timp, aceste celule formează o masă numită tumoră. Cancerul începe atunci când o schimbare este declanșată în interiorul celulelor, iar acestea se divid fără control.

O tumoră canceroasă sau malignă se poate răspândi la alte țesuturi și organe vitale. Când se întâmplă acest lucru, această se numește metastază.

Potrivit studiilor, carcinomul cu celule renale este cea mai frecventă tumoră malignă a rinichilor și constituie peste 90% din toate afecțiunile maligne renale.

PET-CT în diagnosticul cancerului renal 

PET-CT în diagnosticul cancerului renal este o tehnică de scanare care combină radiațiile ionizate cu utilizarea unui trasor radioactiv. Astfel, este posibilă efectuarea unor imagini detaliate ale structurilor și ale țesutului renal, dar va fi evidențiată și activitatea metabolică a tumorii.

Această metodă imagistică este raportată cu o sensibilitate ridicată în caracterizarea extinderii bolii, în special în detectarea metastazelor la distanță, a bolii locale avansate și a evaluării ganglionilor limfatici, având o sensibilitate mai mare decât cea a unei simple scanări CT. Rolul scanării PET-CT este decisiv în explorarea posibilelor recidive ale cancerului, evaluarea răspunsului la tratament și furnizarea de informații de prognostic funcțional.

Cum se efectuează procedura?

Înainte de a efectua scanarea, pacientului i se va administra intravenos trasorul radioactiv care are rolul de a evidenția tumora și activitatea metabolică a acesteia. După administrarea substanței, pacientul va trebui să aștepte aproximativ 1-2 ore până la momentul scanării.

Apoi, pacientul este poziționat pe masa de examinare care va fi introdusă în interiorul aparatului CT. Acestuia i se va cere să rămână nemișcat pe tot parcursul procesului de scanare pentru a nu afecta claritatea imaginilor.

Riscuri și complicații  

Riscurile și complicațiile asociate acestei proceduri sunt minime, întrucât cantitatea de radiații utilizată în timpul scanării este redusă, astfel, pacientul nu este supus riscului iradierii. De asemenea, reacțiile alergice la radiotrasori sunt extrem de rare și de obicei ușoare. 

Pacientul poate prezenta o durere ușoară și roșeață la locul injectării substanței radioactive, dar care vor trece în zilele următoare.

Lasă un răspuns