Radiologia intervențională în cancerul renal este o metodă minim invazivă care aparține tehnicilor de imagistică medicală. Aceasta reprezintă un tratament eficient în tratarea tumorilor maligne de la nivelul rinichilor, cu riscuri mai mici și un timp de recuperare redus, comparativ cu metodele clasice de rezecție tumorală.
Ce este cancerul renal?
Cancerul de rinichi este caracterizat de creșterea anormală a celulelor din țesutul renal. Când acestea încep să se dividă fără control formează o masă, numită tumoare.
În stadii avansate, masa canceroasă se poate răspândi la alte țesuturi și organe vitale, iar acest lucru este numit metastază.
Potrivit studiilor de specialitate, cancerul de renal este printre cele mai frecvente 10 tipuri de cancer atât la bărbați, cât și la femei. În general, riscul pe parcursul vieții de a dezvolta cancer de rinichi la bărbați este de aproximativ 1 din 46 (2,02%), iar pentru femei este de aproximativ 1 din 80 (1,03%).
În general, cancerul de rinichi este diagnosticat la persoane cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani.
Radiologia intervențională în cancerul renal
Radiologia intervențională în cancerul renal poate avea mai multe scopuri, precum:
- Metodă de diagnostic ghidată imagistic
- Managementul durerii și a complicațiilor post-operatorii
- Metodă de tratament a cancerului renal
Biopsia percutanată renală
Biopsia percutanată renală presupune prelevarea unei mici cantități de țesut prin intermediul unui ac care pătrunde prin piele până la nivelul rinichiului. Procdura este una minim-invazivă și este ghidată imagistic fie prin computer tomograf, fie prin ultrasunete.
Managementul durerii și a complicațiilor post-operatorii
Durerea cauzată de cancerul renal este un simptom regăsit în cazul multor pacienți, mai ales dacă masa tumorală s-a extins și în alte zone ale corpului, precum oasele sau țesuturile moi. În acest caz ablația tumorală poate ajuta la diminuarea durerii provocată de cancerul de rinichi.
De asemenea, tehnicile de radiologie intervențională pot fi utilizate în cazul formării abceselor post-operatorii. Această procedură implică introducerea unui cateter prin piele până în abcesul format, iar drenarea este efectuată cu ajutoul metodelor de imagistică medicală.
Radiologia intervențională în cancerul renal – utilizare paliativă
Metoda cea mai frecvent utilizată în scop paliativ în cacerul renal este ablația tumorală, care se împarte în:
Ablația prin radiofrecvență
Ablația prin radiofrecvență utilizează temperaturi foarte înalte care fac posibilă distrugerea masei tumorale. Această metodă prezintă o rată mare de succes în cazul tumorilor mici, de aproximativ 3 cm, rata complicațiilor ulterioare fiind foarte scăzută.
Ablația prin microunde
Ablația cu microunde are la bază utilizarea unor microunde electromagnetice care au rolul de a agita moleculele de apă de la nivelul tumorii pentru a crea suficientă căldură, astfel distrugându-le.
Crioablația
Crioablația reprezintă o tehnică de înghețare a tumorii folosind temperaturi foarte joase pentru a o extermina. Aceasta poate fi utilizată atât pentru tumorile de dimensiuni mici, cât și pentru cele de dimenisuni mai mari.