CT-ul de sinusuri este o metodă imagistică non-invazivă care utilizează tehnologia cu raze X și analiză computerizată avansată pentru a crea imagini detaliate ale sinusurilor. O examinare CT a sinusurilor poate ajuta medicul să evalueze orice leziune, infecție sau alte anomalii.
Când este indicat CT-ul de sinusuri?
CT-ul de sinusuri poate fi indicat de către medicul curant în cazul în care pacientul prezintă:
- Congestie nazală persistentă
- Dificultăți de respirație
- Senzație recurentă de presiune
- Durere la nivelul feței
- Scurgeri nazale neobișnuite
De asemenea, dacă pacientul a suferit un traumatism facial, iar zona sinusurilor a fost afectată, o astfel de scanare CT poate ajuta la stabilirea gravității traumatismului și la stabilirea unui plan de tratament adecvat.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
O examinare CT a sinusurilor poate ajuta la diagnosticarea și tratarea unei varietăți de afecțiuni, printre care se află:
- Boala cronică a sinusurilor
- Rinosinuzita acută
- Neuriom acustic
- Polipi nazali
- Chisturi
- Deviația de sept
- Infecția osului sinusurilor
- Mase tumorale
Cum se efectuează procedura?
Procedura începe prin poziționarea pacientului pe masa de examinare CT. Pentru CT-ul de sinusuri, pacientul este cel mai frecvent întins pe spate.
Unii pacienți necesită injectarea unui material de contrast pentru a îmbunătăți vizibilitatea anumitor țesuturi sau vase de sânge. Dacă este necesar, agentul de contrast fi injectat intravenos în mâna sau brațul pacientului.
Ulterior, masa de examinare va aluneca în interiorul aparatului CT pentru a începe scanarea, iar pacientului i se va cere să rămână nemișcat pe tot parcursul procedurii și chiar să își țină respirația pentru câteva secunde pentru ca acuratețea imaginilor să nu fie afectată.
Deși scanarea în sine nu provoacă durere, poate exista un oarecare disconfort în a rămâne nemișcat timp de câteva minute, mai ales în cazul în care pacientul este claustrofob sau prezintă dureri cronice, însă acestuia i se poate administra un sedativ, la recomandarea medicului specialist, pentru a face față mai ușor examinării.
Scanarea CT a sinusurilor durează mai puțin de un minut și întregul proces este de obicei finalizat în 10 minute.
Riscuri și complicații – CT-ul de sinusuri
Examinarea CT a sinusurilor este considerată o metodă imagistică sigură, cantitatea de radiații utilizată este considerată minimă, prin urmare, riscul de expunere la radiații este scăzut.
Dacă se utilizează o substanță de contrast, există riscul unei reacții alergice la aceasta. Așadar, este recomandat ca pacientul să informeze medicul cu privire la orice reacții alergice anterioare.
De asemenea, pacienții care prezintă probleme ale rinichilor prezintă un risc crescut, deoarece în anumite cazuri, agentul de contrast poate provoca insuficiență renală.