You are currently viewing RMN-ul planșeului pelvin

RMN-ul planșeului pelvin

RMN-ul planșeului pelvin este un test imagistic non-invaziv care utilizează un câmp magnetic puternic, unde radio și un computer pentru a produce imagini detaliate ale planșeului pelvin, o rețea de mușchi care se întinde între osul pubian, coloana vertebrală și organele abdominale pe care le susține. Această metodă ajută medicul să obțină informații despre structura planșeului pelvin, funcția mușchilor și pentru a identifica orice anomalii sau leziuni.

Ce este planșeul pelvin?

Planșeul pelvin este o fâșie musculară în formă de cupolă care separă cavitatea pelvină de regiunea perineală. Această cavitate cuprinde viscerele pelvine: vezica urinară, intestinele și uterul (la femei).

Principalele funcții ale mușchilor planșeului pelvin sunt:

  • Susținerea viscerelor abdominale și pelvine
  • Menținerea continenței urinei și a fecalelor
  • Permite golirea vezicii, defecarea, activitatea sexuală și nașterea

Când este indicat RMN-ul planșeului pelvin?

Medicul curant poate indica efectuarea unui RMN al planșeului pelvin pentru a:

  • Obține informații despre structura planșeului pelvin și cât de bine funcționează mușchii pelvini
  • Determina care compartimente ale pelvisului sunt afectate și pentru a ajuta la identificarea defectelor specifice ale mușchilor 
  • Furniza informații pentru planificarea chirurgicală și a tratamentului
  • Diagnostica disfuncția podelei pelvine, inclusiv: prolaps (căderea din poziția inițială a unuia sau a mai multor organe pelvine), întinderea sau ruperea podelei pelvine care poate provoca incontinență urinară, incontinență fecală, durere pelvină sau constipație.

Cum se efectuează procedura?

Înainte de a începe procedura pacientului i se poate cere să golească vezica urinară. Apoi, pacientul va fi poziționat în decubit dorsal pe o masă de examinare. Un dispozitiv care conține bobine capabile să trimită și să primească unde radio va fi legat în jurul pelvisului.

Ulterior, masa de examinare va fi introdusă în interiorul aparatului RMN. Imaginile vor fi obținute atât în timp ce pacientul contractă mușchii regiunii pelvine, dar și în timp ce aceștia sunt relaxați. De asemenea, pacientului i se poate cere să expire forțat în timp ce ține gura și nasul închise. 

Întregul examen este de obicei finalizat în 15 minute și se efectuează fără utilizarea unui agent de contrast intravenos.

Riscuri și complicații 

În mod normal, examinarea RMN nu prezintă aproape niciun risc. Deși câmpul magnetic puternic nu este dăunător în sine, dispozitivele medicale implantate care conțin metal pot funcționa defectuos sau pot cauza probleme în timpul unui examen RMN.

Lasă un răspuns