You are currently viewing Care este diferența dintre un RMN Tesla 1,5 si 3?

Care este diferența dintre un RMN Tesla 1,5 si 3?

O întrebare frecventă în randul pacienților, diferența dintre un RMN Tesla 1,5 și Tesla 3 este puterea magnetică a celor două scanere. Tesla este unitatea care măsoară puterea magnetică. Așadar, Tesla 3 este mai puternic decat Tesla 1.5. Exista însă alți factori la fel de importanți în recomandarea unuia dintre cele două aparate.

Tesla 1, 5 vs Tesla 3 

RMN-ul emite un câmp magnetic puternic care aliniază orientarea spinului nucleic a atomilor de hidrogen la o stare de energie scăzută la un pacient. Cele mai multe clinici au RMN Tesla 1, 5. 

Câmpul magnetic produs de Pământ este de 0,5 gauss. Câmpul magnetic produs de un RMN de 1,5 T este de 15.000 gauss, ceea ce înseamnă că magnetul dintr-un scanner de 1, 5 T este de 30.000 de ori mai puternic decât cel produs de pământ. 

Un RMN 3T este de două ori mai puternic decât un RMN standard de 1, 5T. 

Care este diferența dintre un RMN Tesla 1,5 si Tesla 3?

Comparația dintre RMN 1,5 T vs 3,0 T identifică mai multe diferențe. Un RMN Tesla 3 are: 

  • raport semnal-zgomot crescut 
  • rezoluție spațială crescută
  • rezoluție temporală crescută
  • rata de absorbție specifică crescută 
  • zgomot acustic crescut

Siguranță

În cazul dispozitivelor medicale sau a implanturilor metalice cum ar fi un stimulator cardiac, se recomandă RMN de 1,5 T. Acest lucru se datorează faptului că magnetul mai puternic din scanerul 3T poate deteriora implantul/dispozitivul pacientului. 

Calitatea imaginii

În cazul pacienților care au implanturi și corpii străini în corp, acestea pot provoca o eroare în calitatea imaginii, deoarece interferează cu semnalul magnetic. În Tesla 3, cantitatea de distorsiune pe care o pot provoca aceste corpuri străine crește, ceea ce poate scădea calitatea imaginii.

Viteză

Un RMN 3T are o putere dublă în ceea ce privește magnetismul, este mult mai rapid în a colecta imaginile necesare. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care se confrunta cu anxietate sau care-și doresc o examinarea cât mai rapidă. În cazul RMN-ului cu Tesla 1,5 pacientul ar trebui să fie în scaner pentru o perioadă mai lungă de timp.

Rata specifică de absorbție 

Rata specifică de absorbție este rata estimată de energie care este absorbită de organism în timpul unui RMN. Cu cât este mai multă absorbție de energie, cu atât se produce mai multă căldură. Acest lucru poate fi o problema în Tesla 3 pentru că este mai puternic. 

Scanerele 3T generează, de asemenea, mai mult zgomot decât Tesla 1,5T.

Leave a Reply