You are currently viewing <br>Ce este biopsia ghidată imagistic?


Ce este biopsia ghidată imagistic?

Biopsia ghidată imagistic constă în plasarea unui ac de biopsie prin pielea pacientului într-un organ de interes, pentru a îndepărta o probă de țesut. Ghidajul imagistic poate fi ultrasunete,, tomografie computerizată sau imagistică prin rezonanță magnetică. Proba prelevată va fi ulterior examinată microscopic. 

Care sunt tipurile de biopsii ghidate imagistic?

Biopsiile sunt efectuate în multe zone ale corpului și din mai multe motive. O probă de țesut poate fi prelevată din aproape oriunde din corp, inclusiv piele, organe și alte structuri. Biopsiile comune includ biopsiile de sân, prostată, piele și cervicale. Dar probele de țesut pot fi prelevate și din ficat, tiroidă, plămâni, stomac  sau mușchi.

Ce este biopsia ghidată imagistic?

Când se recomandă biopsia ghidată imagistic

În general, biopsia se recomandă în cazul unui nodul pentru a determina dacă acesta este benign sau malign. Testele imagistice, pot găsi mase anormale, dar aceste teste singure nu pot determina tipul nodulului. Biopsiile mai sunt utilizate și pentru a ajuta la identificarea altor afecțiuni, cum ar fi infecțiile și tulburările inflamatorii și autoimune. 

Cum să te pregătești pentru biopsia ghidată imagistic

Majoritatea biopsiilor cu ac sunt efectuate în ambulatoriu și nu necesită o pregătire specială, cu excepția analizelor de sânge. În funcție de tipul de biopsie și individualitatea cazului, medicul radiolog poate recomanda întreruperea anumitor medicamente precum anticoagulanți. 

Ce se întâmplă în timpul procedurii

Medicul radiolog va folosi o formă de imagistică pentru a determina cel mai bun loc pentru biopsie. Ulterior, zona care urmează să fie biopsiata va fi curățată. Un anestezic local va fi administrat pentru a amorți zona.

Sub ghidare imagistică specialistul va introduce apoi acul în masă sau nodul. În momentul introducerii acului, pacientul va simți o mica presiune. În funcție de organul biopsiat, pacientului i se poate cere să-și țină respirația. O biopsie cu ac durează de obicei aproximativ o oră.

Care sunt posibile riscuri ale biopsiei ghidate imagistic?

În general, biopsia cu ac nu este dureroasă. Complicațiile care pot rezulta din biopsii includ:

  • Sângerare
  • Infecţie
  • Leziuni accidentale ale structurilor adiacente, cum ar fi intestinul în timpul biopsiei abdominale sau parenchimului pulmonar în timpul biopsiei renale.

Leave a Reply