Biopsia adenopatiilor cervicale este procedură de diagnostic prin care o mică probă de țesut este îndepărtată din unul sau mai mulți ganglioni limfatici din regiunea gâtului. Această probă este apoi examinată la microscop pentru a determina prezența celulelor anormale, a infecției sau a altor afecțiuni medicale.
Ce sunt adenopatiile cervicale?
Adenopatiile cervicale sunt caracterizate de ganglioni măriți în volum, care determină deformarea regiunii gâtului. Acestea pot fi de două tipuri: adenopatii infecțioase sau tumorale.
Adenopatiile infecțioase sunt cele generate de infecții cu bacterii și virusuri, iar adenopatiile tumorale apar adesea în cazul metastazelor.
Ce este biopsia adenopatiilor cervicale?
Biopsia adenopatiilor cervicale este o procedură minim invazivă de diagnostic a diferitelor condiții ale ganglionilor limfatici ai gâtului. Acesta se bazează pe prelevarea unei probe de țesut prin introducerea unui ac de biopsie prin piele până în ganglionul afectat, întregul proces fiind ghidat imagistic.
Când este indicată biopsia adenopatiilor cervicale?
Biopsia ganglionilor limfatici ai gâtului este indicată în cazul în care medicul suspectează:
- Limfom
- Cancer metastatic în ganglionii limfatici
- Tuberculoza ganglionilor limfatici ai gâtului de cauză necunoscută
Cum se efectuează procedura?
Biopsia adenopatiilor cervicale se poate efectua sub anestezie locală sau totală. Medicul va începe prin curățarea și sterilizarea zonei de biopsie. Apoi, pentru a efectua procedura va utiliza metode imagistice precum ultrasunetele, CT sau RMN pentru a vizualiza cu exactitate traiectoria acului până acesta pătrunde în interiorul ganglionului.
Ulterior proba de biopsie este extrasă pentru a fi analizată la microscop și pentru stabilirea precisă a diagnosticului.
După terminarea procedurii, pacientul poate acuza disconfort și o ușoară senzație de durere la locul de inserție al acului prin piele, însă aceste simptomele trec după câteva zile.
Riscuri și complicații
Există riscuri legate de orice tip de procedură chirurgicală. Cele mai multe dintre riscurile acestui tip de biopsie a ganglionilor limfatici includ:
- Sensibilitate în jurul locului de biopsie
- Infecţie
- Sângerare
- Amorțeală cauzată de afectarea accidentală a nervilor
Infecția este relativ rară și poate fi tratată cu antibiotice. Amorțeala poate apărea dacă biopsia se face în apropierea nervilor. Orice amorțeală dispare de obicei în câteva luni.