Biopsia intestinului subțire este o procedură medicală utilizată pentru a preleva o mică porțiune de țesut intestinal subțire pentru a fi examinată ulterior. Această procedură poate fi utilizată pentru diagnosticarea cancerului și monitorizarea anumitor afecțiuni intestinale.
Ce este intestinul subțire?
Intestinul subțire este un organ lung asemănător unui tub care leagă stomacul și intestinul gros. Acesta este format din trei părți: duodenul, jejunul și ileonul și ajută la digerarea în continuare a alimentelor care vin din stomac. De asemenea, intestinul subțire absoarbe substanțele nutritive și apa din alimente, astfel încât acestea să poată fi folosite de organism.
Când este indicată biopsia percutanată a intestinului subțire?
Biopsia intestinului subțire poate fi indicată în cazul în care pacientul prezintă următoarele simptome:
· Durere abdominală
· Pierdere în greutate inexplicabilă
· Sânge în scaune
· Modificarea obiceiului intestinal, inclusiv diaree, constipație sau senzația de golire incompletă
· Greață sau vărsături
· Oboseală și slăbiciune, cauzate de un număr scăzut de celule roșii din sânge (anemie)
· Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).
Cum se realizează biopsia percutanată a intestinului subțire?
Biopsia intestinului subțire poate fi efectuată prin:
Scanările CT: Acestea pot fi utilizate pentru a ghida un ac de biopsie precis într-o zonă în care cancerul ar putea fi răspândit. Pentru această procedură, pacientul va rămâne pe masa de scanare CT în timp ce medicul deplasează un ac de biopsie prin piele către locația masei tumorale. Scanările CT sunt repetate până când acul se află în masă. Mici mostre de țesut sunt apoi îndepărtate pentru a fi examinate la microscop.
Scanările RMN: O scanare RMN produce imagini detaliate ale corpului în secțiune transversală și poate arăta extinderea oricăror tumori.
Riscuri și complicații
Deși biopsia intestinală subțire este o procedură sigură, pot exista anumite riscuri asociate cu aceasta. Printre acestea se numără:
· Sângerare
· Perforarea intestinala
· Reacții adverse la anestezie
· Leziuni ale esofagului sau stomacului
· Infecții