You are currently viewing Biopsia percutanată a ganglionilor

Biopsia percutanată a ganglionilor

Biopsia percutanată a ganglionilor este o procedură minim invazivă utilizată pentru a obține mostre de țesut ganglionar pentru analize ulterioare. Ganglionii limfatici sunt structuri anatomice importante în sistemul imunitar, având rolul de a filtra și elimina agenții patogeni și celulele anormale din organism.

Ce sunt ganglionii?

Ganglionii limfatici sunt structuri ovale sau rotunde, cu dimensiuni variabile, situate în diferite zone ale corpului, precum gâtul, axilele, inghinal, abdomenul și pelvisul. Acestea sunt importante pentru sistemul imunitar al organismului și ajută la filtrarea și eliminarea celulelor și substanțelor străine din organism. Ganglionii limfatici pot suferi diferite afecțiuni, cum ar fi infecții, inflamații sau tumori.

Radiologie interventionala

Care sunt indicațiile pentru biopsia percutanată a ganglionilor?

Biopsia percutanată ganglionară sub ghidaj imagistic este o procedură utilă în diagnosticarea și evaluarea bolilor ganglionilor limfatici. Indicațiile pentru această procedură pot include:

  • Prezența unui ganglion mărit care nu se micșorează în timp sau care prezintă simptome precum durere sau inflamație
  • Diagnosticarea și evaluarea bolilor maligne, cum ar fi limfomul sau cancerul
  • Evaluarea infecțiilor, precum tuberculoza sau infecția HIV

Cum se realizează biposia percutanată ganglionară?

Procedura în sine se efectuează, de obicei, sub anestezie locală și durează între 30 și 60 de minute. Medicul poate utiliza imagini cu ultrasunete, tomografie computerizată sau imagini cu rezonanță magnetică  pentru a ghida acul către ganglionul dorit. Odată ce acul este în poziție, se va preleva o mică bucată de țesut ganglionar pentru analiză. Această mostră va fi trimisă la laborator pentru examinare microscopică.

După procedură, pacientul poate resimți o ușoară durere sau disconfort la locul de introducere al acului. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și trec în câteva zile. 

Studiile de specialitate au arătat că biopsia percutanată ganglionară sub ghidaj imagistic are o sensibilitate ridicată în detectarea bolilor maligne, precum limfomul și cancerul.

Pregătirea pentru biopsia percutanată a ganglionilor

Pregătirea pentru biopsia percutanată ganglionară sub ghidaj imagistic poate include o evaluare medicală pre-procedură și discuții cu medicul despre eventualele medicamentele administrate și posibilele alergiile ale pacientului. Medicul poate recomanda, de asemenea, oprirea medicamentelor care pot subția sângele, cum ar fi aspirina, cu o săptămână înainte de procedură.

Riscuri și complicații

Ca orice procedură medicală, biopsia percutanată ganglionară sub ghidaj imagistic poate fi asociată cu anumite riscuri și complicații, cum ar fi: 

  • durere locală
  • sângerare
  • infecție 
  • leziuni ale structurilor adiacente

Cu toate acestea, aceste riscuri sunt minime și pot fi reduse prin pregătire adecvată înainte de procedură și monitorizarea atentă după procedură.

Un studiu publicat în European Radiology a arătat că biopsia percutanată ganglionară sub ghidaj imagistic a fost asociată cu o rată redusă de complicații și cu o perioadă de recuperare mai scurtă, comparativ cu alte metode de biopsie.

Lasă un răspuns