Fibroscan pentru ficat este un dispozitiv de diagnostic non-invaziv, utilizat pentru a măsura cicatricile hepatice sau fibroza cauzată de o serie de boli hepatice. Similar cu un examen cu ultrasunete hepatic convențional, testarea fibroscan este rapidă, nedureroasă, ușoară și oferă o alternativă nechirurgicală la biopsia hepatică tradițională pentru a evalua afectarea ficatului.
Ce este fibroscan pentru ficat?
Fibroscan-ul pentru ficat este un tip de elastografie hepatică, aceasta fiind o tehnologie specială cu ultrasunete care măsoară rigiditatea (duritatea) ficatului și modificările grăsimii de la nivelul ficatului. Aceste măsurători ajută medicul să evalueze și să identifice mai ușor diverse afecțiuni hepatice.
Când este indicat fibroscan pentru ficat?
Medicul curant poate recomanda efectuarea acestui test imagistic, pentru a evalua sănătatea ficatului pentru a putea să detecteze fibroza hepatică, ceea ce poate indica prezența și amploarea leziunilor hepatice sau a bolii hepatice. Acest test imagistic poate ajuta la identificarea următoarelor aspecte:
- Cicatrici la nivelul ficatului
- Duritatea ficatului legată de cicatrizarea ficatului
- Acumulare anormală de grăsime în ficat
- Afecțiune cauzată de faptul că există prea multă grăsime în ficat
- Procentul de modificare a grăsimilor din ficat
Cum se efectuează fibroscan-ul pentru ficat?
Pentru realizarea procedurii pacientul va fi întins pe spate pe o masă de examinare, cu brațul drept așezat deasupra capului. Apoi, specialistul pune un gel pe bază de apa pe abdomenul pacientului și va plasa pe proiecția ficatului o sondă care emite unde sonore în impulsuri. Gelul facilitează contactul sondei cu pielea.
Undele sonore trec prin piele către ficat și revin. În timpul procedurii pacientul poate să simtă ca o lovitură blândă pe partea laterală a pielii, fără a fi dureroasă.
Scanarea durează de obicei între 5 și 10 minute. Imediat după finalizarea scanării pacientul se poate întoarce la activitățile obișnuite.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
Acest tip de scanare hepatică poate fi utilizată pentru a ajuta la diagnosticarea sau monitorizarea progresiei bolilor care afectează ficatul, cum ar fi:
- Boala ficatului gras nonalcoolic
- Boala alcoolică a ficatului (hepatita alcoolică)
- Steatohepatită nonalcoolică
- Infecție virală, precum virusul hepatitei B sau C
- Hemocromatoză