You are currently viewing Beneficiile ecografiei 

Beneficiile ecografiei 

Beneficiile ecografiei sunt diverse deoarece această tehnică imagistică este una sigură eficientă și complet nedureroasă. Ecografia este utilizată, atâta pentru diagnosticarea unei varietăți de afecțiuni, cât și în ghidarea procedurilor minim invazive, precum biopsiile sau aspirațiile percutanate. 

Ce este ecografia? 

Ecografia, numită și sonografie sau ultrasonografie este un test imagistic non-invaziv care se bazează pe utilizarea undelor sonore de înaltă frecvență pentru a crea imagini în timp real ale organelor interne sau ale altor țesuturi moi. Aceasta le permite medicilor radiologi să vizualizeze detaliile structurilor interne din interiorul corpului pacientului fără a fi nevoie de incizii.  

Cum se realizează ecografia? 

Ecografia este efectuată folosind un traductor conectat la un computer. Undele sonore de înaltă frecvență sunt trimise în corp, fiind sunt convertite în impulsuri electrice care arată o imagine pe un ecran. 

În timpul majorității ecografiilor, pacientului i se va cere să se întindă pe spate sau pe o parte. Un gel transparent va fi aplicat pe piele, în zona în care va avea loc scanarea. Acesta va ajuta traductorul să facă contact sigur cu corpul și va elimina pungile de aer dintre traductor și piele, care pot bloca trecerea undelor sonore în corp. Ulterior, specialistul poate muta traductorul în diferite direcții peste zona de interes pentru a capta imaginile dorite. În anumite cazuri, medicul poate avea nevoie să apese traductorul pe piele, dar acest lucru nu provoacă, de obicei, niciun disconfort. 

Beneficiile ecografiei  

Utilizarea ecografiei oferă numeroase beneficii, motiv pentru care este considerată unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru diagnosticarea diferitelor afecțiuni de sănătate și tratamentul ulterior al acestora. Beneficiile includ: 

Metodă sigură 

Spre deosebire de alte tehnici imagistice, ecografia se bazează pe undele sonore pentru a crea imagini, astfel pacientul nu este supus radiațiilor ionizate și nu există riscul unui efect advers. 

De asemenea, alte teste imagistice necesită adesea substanțe cunoscute sub numele de agenți de contrast. Acești agenți de contrast ajută la evidențierea zonelor specifice ale corpului cu probleme în timpul examinării, dar există pacienți care suferă reacții alergice la aceste substanțe. În cazul ecografiei nu este necesară administrarea acestora, ceea ce face examinarea una sigură. 

Abordare non-invazivă 

Examenele cu ultrasunete sunt bazate pe o abordare non-invazivă, astfel specialistul trebuie doar să plaseze traductoarele acustice adecvate în contact direct cu pielea peste zonele specifice care necesită vizualizare. 

De exemplu, pentru a verifica arterele carotide ale unui pacient, sonda este plasată pe gâtul acestuia.  

În unele cazuri, radiologul plasează adesea sonda cu ultrasunete în interiorul cavităților corpului pentru a produce imagini ale unor organe specifice, precum cele din regiunea pelvină, insă acest lucru nu necesită proceduri invazive. 

Nu necesită timp de recuperare 

Deoarece este o metodă non-invazivă, aceasta nu necesită perioadă de recuperare, iar pacienții pot fi supuși oricând unui examen ecografic. În plus, ecografia nu perturbă activitățile zilnice sau exercițiile de rutină.  

Proces de operare simplu 

Întregul proces pentru obținerea unei ecografii este destul de simplu, fiind necesară numai aplicarea unui gel pe pielea pacientului pentru a preveni formarea pungilor de aer. Apoi, medicul plasează  traductorul pe zona specifică și îl mișcă pentru a obține o imagine clară. 

Rapid și accesibil 

Realizarea ecografiilor este adesea rapidă, majoritatea durează doar câteva minute, iar în anumite cazuri, examinarea poate dura până la o oră. În plus, acestea sunt mult mai accesibile din punct de vedere financiar, în raport cu alte metode imagistice. 

Imagini dinamice în timp real 

Imaginile 3D dinamice în timp real îi oferă medicului curant posibilitatea să vizualizare caracteristicile fiecărei structuri examinate în timpul procedurii. 

Imaginile sunt produse pe măsură ce sonda este deplasată în jurul zonei scanate. 

Vizualizarea detaliată a țesuturilor moi 

Spre deosebire de alte metode de imagistică, cum ar fi razele X utilizate pentru examinarea țesuturilor dure, cum ar fi oasele, ultrasonografia este ideală pentru vizualizarea țesuturilor moi. 

Atunci când undele cu ultrasunete întâlnesc țesuturi cu densități diferite (de exemplu, țesut sănătos, țesut nesănătos), acestea reflectă diferite modele de ecou, care pot fi apoi măsurate. 

Caracteristicile ecoului sunt determinate de caracteristicile specifice ale țesuturilor. 

Metodă imagistică versatilă 

Ecografia este o tehnică imagistică versatilă care poate ajuta la diagnosticarea și tratarea diferitelor afecțiuni medicale. Aceasta este ideală pentru examinarea glandei tiroide și evaluarea fluxului sanguin, dar și pentru ghidarea anumitor proceduri minim invazive, cum ar fi biopsiile sau drenajul

Lasă un răspuns