Ecografia pelvină este o metodă imagistică sigură și non-invazivă care utilizează undele sonore pentru a produce imagini ale organelor și structurilor din interiorul pelvisului, zona dintre abdomen și membrele inferioare.
Ce este ecografia pelvină?
Ecografia pelvină este o metodă eficientă de diagnostic, deoarece captează imagini în timp real prin intermediul cărora medicul specialist o poate observa structura și mișcarea organelor interne, precum colul uterin, trompele uterine, ovarele, uterul sau vaginul, în cazul femeilor, iar în cazul bărbaților, vezica urinară, prostata sau veziculele seminale.
Există trei tipuri de ecografie pelvină:
- Transabdominală
- Transvaginală – pentru femei
- Transrectală – pentru bărbați
Când este indicată ecografia pelvină?
Medicul poate recomanda realizarea unei ecografii pelvine, în primul rând, pentru a depista sursa unei dureri persistente în zona pelvină, dar și în cazul în care pacientul prezintă următoarele:
- Durere în timpul urinării
- Umflare la nivelul abdomenului
- Sângerări neobișnuite
- Incontinență urinară
Cum se efectuează?
O ecografie pelvină poate fi efectuată în trei moduri diferite, transabdominal, transvaginal sau transrectal. Astfel, în cazul unei ecografii transabdominale, medicul va aplica un gel pe partea inferioară a abdomenului care va ajuta traductorul să alunece pe piele și să creeze imagini ale zonelor de interes. Specialistul poate muta traductorul în diferite părți ale abdomenului, vizualizând imaginile în timp real pe un computer.
În timpul unei ecografii transvaginale, traductorul va fi introdus la câțiva centimetri în vagin după ce va fi acoperit cu o protecție și un gel lubrifiant. Senzația inițială poate fi ușor inconfortabilă, asemănătoare cu cea din timpul unui examen ginecologic. Medicul va mișca ușor traductorul în unghiuri diferite pentru a obține imagini clare ale organelor de reproducere.
În cazul unei ecografii transrectale, pacientul stă întins pe o parte, iar medicul introduce traductorul îmbrăcat într-o protecție și lubrifiat la nivelul rectului pentru a examina prostata și țesuturile înconjurătoare.
Ce afecțiuni pot fi depistate prin intermediul unei ecografii pelvine?
O ecografie pelvină poate ajuta la diagnosticarea unei game de afecțiuni:
- Cancerul vezicii urinare
- Herniile
- Pietre la rinichi
În cazul femeilor:
- Sarcină extrauterină
- Endometrioză
- Formațiuni tumorale maligne
- Chist ovarian
- Torsiunea ovariană
- Boală inflamatorie pelvină
- Sindromul ovarului polichistic
- Fibroame uterine
În cazul bărbaților:
- Infecții sau chisturi în veziculele seminale
- Cancer de prostată
- Cancer testicular
- Infecție testiculară sau scrotală
- Leziuni scrotale sau ale penisului
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile asociate ecografiei pelvine sunt minime, întrucât acest test imagistic este considerat unul sigur, eficient și nedureros. În plus, acesta nu se bazează pe utilizarea radiațiilor.