Ecografia de genunchi este o metodă imagistică non-invazivă, sigură și nedureroasă de examinare a articulației genunchiului și a structurilor înconjurătoare acesteia. Acest tip de investigație se bazează pe utilizarea undelor sonore pentru a realiza imagini în timp real ale zonei examinate.
Când este indicată ecografia de genunchi?
Ecografia genunchiului este o procedură care utilizează imagistica cu ultrasunete în primul rând pentru a evalua țesuturile moi, mușchii, tendoanele, ligamentele, articulațiile și osul din jurul genunchiului. De asemenea, localizarea durerii poate fi corelată cu structuri anatomice precise prin palpare cu traductorul cu ultrasunete, fiind utilizat pentru a ajuta la investigarea anomaliilor, inclusiv:
- Anomalii ale tendoanelor sau burselor din jurul genunchiului
- Durerea cronică a genunchiului
- Artroza
- Rupturi de ligamente
- Tulburări ale nervului sau a tecii nervoase
Cum se efectuează ecografia de genunchi?
Pentru a efectua procedura, pacientul va fi poziționat pe masa de examinare. Apoi, un gel pe bază de apă va fi distribuit pe suprafața genunchiului care va facilita contactul sondei cu ultrasunete cu pielea pacientului. Pe parcursul examinării, medicul specialist va mișca sonda în diferite direcții pentru a capta imagini în timp real ale structurilor deteriorate sau suspecte.
Ecografia nu este dureroasă și nu prezintă contraindicații, însă poate genera un sentiment inconfortabil atunci când zona asupra căruia medicul plasează sonda cu ultrasunete este sensibilă sau dureroasă.
Ce afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul ecografiei de genunchi?
O ecografie de acest tip poate ajuta la depistarea unei serii de afecțiuni ale genunchiului, cum ar fi:
- Leziunile meniscului
- Tendinita genunchiului
- Artroza
- Bursita genunchiului
- Entorsa genunchiului
- Chistul meniscal
- Leziunile ligamentare
- Chistul Baker
- Leziunile de tendon
- Artrita reumatoidă
- Corpii liberi intra-articular
Riscuri și complicații
Ecografia este un instrument sigur, având o acuratețe ridicată și nu utilizează radiații ionizate, deci nu prezintă aceleași riscuri ca razele X sau alte tipuri de tehnici de imagistică medicală. Mai mult decât atât, examenele cu ultrasunete nu necesită proceduri invazive.