You are currently viewing Ecografia de șold

Ecografia de șold

Ecografia de șold este o metodă imagistică noninvazivă și nedureroasă care se bazează pe utilizarea undelor sonore pentru a produce imagini ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, articulațiilor, oaselor și țesuturilor moi care alcătuiesc articulația șoldului.

Când este indicată ecografia de șold?

Ecografia de șold poate fi utilizată pentru a ajuta medicul specialist să evalueze:

· Anomalii ale mușchilor, cum ar fi leziuni musculare și ale țesuturilor moi

· Corpi străini

· Sângerări

· Colecții de fluide

· Chist paralabral

· Tumori benigne și maligne ale țesuturilor moi

· Modificări precoce ale artrozei

Această tehnică imagistică poate fi folosită și în scopuri terapeutice, cum ar fi pentru realizarea infiltrațiilor la nivelul șoldului sau pentru a efectua un drenaj percutant în cazul acumulărilor de lichide în interiorul articulației.

Cum se realizează ecografia de șold?

Pentru a efectua o ecografie de șold pacientul va fi așezat pe o masă de examinare și i se va cere să se întindă pe spate sau pe o parte. Medicul radiolog va aplica, apoi, un gel pe bază de apă pe zona corpului supusă examinării. Gelul va ajuta traductorul să facă contact sigur cu corpul. De asemenea, gelul ajută la eliminarea pungilor de aer dintre traductor și piele, care pot bloca trecerea undelor sonore în corp. Medicul curant plasează traductorul pe corp și îl deplasează înainte și înapoi peste zona de interes până când imaginile dorite sunt captate.

De obicei, nu există disconfort din cauza presiunii traductorului la nivelul zonei examinate. Cu toate acestea, dacă zona este sensibilă, este posibil ca pacientul să simtă o presiune sau o durere minoră.

Odată ce imagistica este completă, medicul radiolog va șterge gelul transparent cu ultrasunete de pe piele, iar orice porțiune care rămâne se va usca rapid. În plus, gelul cu ultrasunete nu pătează sau decolorează de obicei hainele.

Beneficiile ecografiei de șold

O ecografie de șold este o considerată o metodă imagistică sigură și eficientă, prezentând următoarele beneficii:

· Scanările cu ultrasunete sunt non-invazive

· Ocazional, un examen cu ultrasunete poate fi temporar inconfortabil, dar nu ar trebui să fie dureros

· Ecografia este disponibilă pe scară largă, ușor de utilizat și mai puțin costisitoare decât alte metode de imagistică medicală

· Imagistica cu ultrasunete este extrem de sigură și nu utilizează radiații

· Ultrasunetele oferă imagini în timp real

· În unele cazuri, ultrasunetele pot fi capabile să evalueze structura tendonului mai precis decât un examen RMN

Lasă un răspuns