Câte tipuri de mamografii există și care sunt diferențele dintre acestea? Mamografia este o metodă de imagistică utilizată pentru a examina sânul pentru depistarea precoce a cancerului și a altor boli ale sânului, fiind folosită atât ca instrument de diagnostic, cât și ca instrument de screening. Exista trei tipuri de mamografie: mamografia 2D, mamografia 3D și mamografia cu substanță de contrast.
Ce este mamografia?
Mamografia este o metodă de imagistică medicală specializată care utilizează un sistem de raze X cu doze mici pentru a vizualiza interiorul sânilor prin comprimare pentru a produce imagini clare ale țesuturilor mamare. Un examen mamografic, ajută la detectarea și diagnosticarea precoce a bolilor mamare în cazul femeilor, cum ar fi nodul, identificarea sursei de durere sau scurgerea la nivelul mameloanelor. Procedura permite, de asemenea, detectarea cancerelor de sân, a tumorilor benigne și a chisturilor înainte ca acestea să poată fi detectate prin palpare.
Tipuri de mamografii și diferențele dintre acestea
Tipurile de mamografii și diferențele dintre acestea sunt:
Mamografia 2D
Mamografia 2D, cunoscută și sub numele de mamografie digitală convențională, este o procedură de mamografie în care sunt efectuate doar două imagini pentru fiecare sân: o imagine din lateral și una de deasupra.
Mamografia 3D
Mamografia 3D este un fel de mamografie cu o rezoluție înaltă. Acest tip de mamografie este mai avansat decât mamografia 2D datorită faptului că sunt realizate mai multe imagini ale țesutului mamar din mai multe unghiuri diferite. Făcând mai multe scanării, radiologul poate obține imagini clare și de cea mai bună calitate ale țesutului mamar.
O mamografie 3D de screening nu este diferită de o mamografie 2D. Distincția constă în principal în numărul de imagini care pot fi realizate și în modul în care astfel de imagini vor fi procesate de computer.
Mamografia cu substanță de contrast
Mamografia cu substanță de contrast este o tehnică rapidă de imagistică a sânilor care combină mamografia digitală 3D cu un agent de contrast intravenos. Datorită agentului de contrast care are rolul de a scoate în evidență anomaliile, această procedură poate detecta un fix sanguin neobișnuit care se apare atunci când cancerul de dezvoltă. Aceste zone evidențiate facilitează identificarea mai devreme a cancerului.
Mamografia cu substanță de contrast nu este un tip de examinare de rutină, aceasta este recomandată în special în cazul femeilor care prezintă factori de risc pentru cancerul de sân sau femeile al căror țesut mamar este dens.
Cum se efectuează procedura?
În timpul mamografiei, medicul radiologic va poziționa sânul în unitatea de mamografie. Sânul pacientei va fi așezat pe o platformă specială și comprimat treptat cu o paletă de plastic.
Pacientei i se va cere să schimbe pozițiile între imagini. Vizualizările de rutină, cele 2D și 3D sunt create printr-o scanare de sus în jos și una laterală, respectiv, mai multe scanării în secțiune subțire. În timpul examinării 3D, brațul cu raze X se mișcă într-un mic arc deasupra sânului pentru a obține mai multe imagini. Procesul se va repeta la fel și pentru celălalt sân.
În cazul mamografiei cu substanță de contrast, pacientei îi este administrată intravenos o substanță pe bază de iod înainte de începerea procedurii. Apoi, două imagini secvențiale sunt efectuate la energii înalte și joase. Aceste două imagini sunt apoi procesate pe un software pentru a produce o singură imagine care evidențiază vascularizarea anormală sau orice altă problemă a țesutului mamar.
De asemenea, pacientei i se va cere să stea nemișcată și chiar să își țină respirația pentru câteva secunde în timpul scanărilor. Acest lucru ajută la reducerea posibilității unei imagini neclare.