You are currently viewing Ce este ecografia și ce afecțiuni poate depista

Ce este ecografia și ce afecțiuni poate depista

Ecografia este o procedură imagistică sigură, fără radiații și efecte adverse, care folosește ultrasunete ca să producă imagini cu organe și țesuturi. Procedura este simplă și accesibilă, pacienții putând beneficia de ecografii inclusiv decontate de casa de asigurări de care aparțin.

Ecografia se poate realiza atât copiilor, cât și adulților, nu este dureroasă și rezultatul este obținut pe loc.

Ce poate examina și depista ecografia

Cu ajutorul ecografiei, medicul poate vedea și examina aproape orice structură anatomică. Singurele limitări sunt în cazul plămânilor, oaselor și creierului. De asemenea, ecografia poate să nu iasă concludentă la nivel pelvian, dacă pacientul are o cantitate mare de gaze abdominale în intestine. De aceea, în anumite cazuri, medicul vă poate recomanda să vă pregătiți înainte de ecografie prin evacuarea intestinelor și să nu mâncați cu câteva ore înainte de procedură. 

Ecografia este folosită în multe cazuri și ajută la diagnosticarea și diferențierea multor afecțiuni, printre care enumerăm:

  • La nivelul pelvian, ecografia poate examina uterul, trompele uterine și ovarele. Cu ajutorul ei se pot depista chisturi ovariene, formațiuni tumorale și sarcinile extrauterine. De asemenea, în timpul sarcinii ecografia este metoda de screening și pentru examinarea fătului.
  • Ecografia abdominală totală poate examina în totalitate sistemul renal: rinichii, vezica, ureterul. Poate depista calculi renali (atât în rinichi, cât și în vezică sau pe ureter), chisturi și formațiuni tumorale, cât și structura rinichilor.
  • Ficatul și colecistul pot fi examinate ecografic, facilitând astfel diagnosticul multor boli gastroenterologice și hepatice. Cu ajutorul ecografiei pot fi depistate și pietrele din colecist.
  • Ecografia tiroidiană examinează glanda tiroidă și ajută la diferențierea tiroiditelor – autoimună sau de cauză virală. Poate ajuta și la depistarea tumorilor și schimbărilor în volum ale glandei.
  • Ecografia cardiacă examinează inima și poate depista și urmări bolile de inimă în mod neinvaziv. Ea poate depista problemele de miocard, afecțiuni valvulare, congenitale, tromboze, tumori, prezența cheagurilor de sânge. De asemenea, arată și dimensiunea cordului, facilitând astfel diagnosticul unor afecțiuni în care cordul este mărit. 
  • Screening-ul mamar sub 40 de ani poate fi realizat cu ajutorul ecografiei mamare. Ajută la diferențierea formațiunilor chistice de cele solide și poate de asemenea fi folosită pentru ghidarea unei biopsii. 
  • Ecografia Doppler vasculară poate examina arterele, venele și vasele limfatice. Cu ajutorul ei pot fi diagnosticate bolile cardio-vasculare și arteriale. 

Cum să te pregătești pentru ecografie

Majoritatea ecografiilor nu necesită o pregătire în prealabil, dar există câteva excepții:

  • Înainte de ecografia doppler vasculară doctorul vă poate recomanda să nu aveți cu o zi înainte mese consistente și cu multe grăsimi.
  • Pentru ecografia abdominală este posibil ca doctorul să vă ceară să nu mâncați sau sănu  beți lichide cu o anumită perioadă de timp înainte de procedură. În cazul meteorismului abdominal excesiv vi se pot recomanda medicamente pentru absorbția gazelor și evacuarea intestinelor.
  • În cazul ecografiei pelvine doctorul vă poate cere să beți o anumită cantitate de apă înainte de investigație. Veți putea urina după ce vă examinează ecografic medicul. 

După ecografie, vă puteți relua activitățile cotidiene și nu trebuie să urmați un anumit protocol special. Dacă ecografia v-a fost făcută cu trimitere de la un alt medic, acela vă va interpreta rezultatul în contextul istoricului dumneavoastră medical. 

Lasă un răspuns