You are currently viewing Beneficiile RMN-ului mamar

Beneficiile RMN-ului mamar

Beneficiile RMN-ului mamar sunt multiple, acesta fiind o investigație imagistică extrem de precisă, dar și sigură și nedureroasă. RMN-ul mamar se bazează pe utilizarea unui câmp magnetic puternic, cu ajutorul căruia sunt create imagini detaliate ale glandei mamare, țesutului mamar si structurilor înconjurătoare, iar acest aspect care face posibilă o diagnosticare precisă și alegerea planului de tratament adecvat.

Ce este RMN-ul mamar?

RMN-ul mamar folosește un câmp magnetic puternic, impulsuri de radiofrecvență și un computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Acest tip de RMN oferă informații valoroase despre multe afecțiuni ale sânilor care nu pot fi obținute prin alte modalități de imagistică, cum ar fi mamografia sau ultrasunetele.

Cum se efectuează RMN-ul mamar?

Pentru efectuarea unui RMN mamar, pacienta este de obicei poziționată cu fața în jos, cu sânii poziționați prin deschiderile din masă. Pentru a verifica poziționarea sânilor, medicul urmărește RMN-ul printr-o fereastră în timp ce monitorizează orice potențială mișcare.

Un RMN mamar necesită de obicei utilizarea unui contrast care este injectat într-o venă a brațului înainte sau în timpul procedurii. Colorantul poate ajuta la crearea unor imagini mai clare care conturează mai ușor anomaliile.

Beneficiile RMN-ului mamar 

Beneficiile RMN-ului mamar includ:

  • RMN-ul este o tehnică imagistică neinvazivă care nu implică expunerea la radiații.
  • RMN-ul s-a dovedit valoros în detectarea și stadializarea cancerului de sân, în special atunci când alte studii imagistice (mamografie, ecografie etc.) nu reușesc să ofere informații adecvate.
  • RMN-ul ca adaos la mamografie s-a dovedit a fi util în evaluarea pacientelor cu risc crescut de cancer de sân.
  • RMN-ul poate evidenția cu succes atât țesutul mamar dens comun la pacientele mai tinere, dar și implanturile mamare. Ambele sunt greu de vizualizat folosind mamografia tradițională.
  • RMN-ul poate oferi îndrumări pentru biopsie.
  • Materialul de contrast cu gadoliniu utilizat în cadrul RMN-ului mamar este mai puțin probabil să provoace o reacție alergică decât substanțele de contrast pe bază de iod utilizate pentru radiografii și scanare CT.

Lasă un răspuns