PET-CT cu 18F-FDG este o tehnică de imagistică medicală importantă pentru stadializarea tumorilor canceroase și are un rol esențial în detectarea recurenței în cazul pacienților asimptomatici cu niveluri în creștere ale markerilor tumorali. De asemenea, această metodă este utilizată și în planificarea terapiei, monitorizarea răspunsului la terapie, supravegherea și screeningul cancerului pentru pacienții cu un risc crescut.
Ce este examinarea prin PET-CT cu 18F-FDG?
Examinarea prin PET-CT cu 18F-FDG (PET-CT 18F-fluorodexiglucoză) combină tomografia cu emisie de protoni și tomografia computerizată (PET-CT). Această metodă de examinare utilizează o substanță radioactivă, un analog al glucozei (18F-fluorodexiglucoză) pentru a localiza țesututrile cu o absorbție crescută de glucoză.
Conform studiilor, în cazul tumorilor canceroase, cele mai mari consumatoare de glucoza sunt tumorile cu grad crescut de multiplicare celulară.
Când se recomandă PET-CT cu 18F-FDG?
Această tehnică de imagistică medicală poate fi recomandată de către medicul specialist într-o varietate de cazuri, precum:
- Evaluarea extinderii bolii în afecțiunile maligne cunoscute;
- Detectarea recurenței tumorii, în prezența markerilor tumorali crescuti, dar fără dovezi clinice sau morfologice de boală;
- Diferențierea leziunilor benigne de cele maligne;
- Evaluarea răspunsului bolii la chimioterapie sau radioterapie;
- Selectarea regiunii tumorale pentru ghidarea biopsiei;
- Planificare pre-chirurgicală;
- Planificarea radioterapiei cu intenție terapeutică și paliativă.
Cum se efectuează procedura?
Pacientului i se recomandă să respecte un post alimentar de 6 ore înainte de procedură, excepție făcând apa plată. Procedura prorpriu-zisă începe prin injectarea intravenoasă a substanței radioactive (fluorodexiglucoza), ulterior căreia pacientul trebuie să aștepte 1-2 ore până la începerea procesului de scanare.
În timpul scanării PET-CT pacientul este întins pe masa de examinare și este plasat în interiorul uni scanner PET-CT, unde trebuie să rămână în poziție fixă pe toată perioada efectuării procedurii.
Procedura poate să dureze aproximativ o oră.
În cadrul căror afecțiuni este utilizat PET-CT cu 18F-FGD?
Cu ajutorul examinării PET-CT cu 18F-FDG pot fi stadializate, monotorizate și detectate recurențele tumorale în următoarele cazuri:
- Cancer mamar
- Cancer colorectal
- Cancer de plamani
- Cancerul esofagian
- Limfom
- Melanomul
- Cancer tiroidian
- Cancer de prostată
- Cancerul vezicii urinare
- Cancer ovarian
- Tumori cerebrale
Conform studiilor de specialitate, examinarea PET-CT cu 18F-FDG permite monitorizarea răspunsului la terapie și permite modificarea în timp util a regimurilor terapeutice, iar la aproximativ 27% dintre pacienți, cursul tratamentului este schimbat.
Care sunt riscurile?
Procedura de examinare prin PET-CT cu 18F-FDG este considerată o procedură sigură, doza de radiații fiind una foarte redusă. Așadar, beneficiile asociate cu această procedură depășesc cu mult eventualele riscuri.
Totuși, în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează, este recomandată consultarea în prealabil cu medicul specialist.