CT-ul în diagnosticul cancerului ovarian este o tehnică imagistică sigură, non-invazivă care se bazează pe utilizarea razelor X pentru a crea imagini detaliate ale ovarelor și ale structurilor înconjurătoare acestora.
Ce este cancerul ovarian?
Cancerul ovarian se dezvoltă atunci când celulele anormale din ovar, trompe uterine sau peritoneu încep să crească și să se dividă într-un mod necontrolat. În cele din urmă acestea formează o masă tumorală. Dacă tumorile nu sunt depistate intr-un stadiu incipient, celulele canceroase cresc treptat în țesuturile din jur și se pot răspândi în alte zone ale corpului.
Există diferite tipuri de cancer ovarian. Tipul de cancer ovarian pe care îl aveți depinde de tipul de celulă în care acesta se dezvoltă.
CT-ul în diagnosticul cancerului ovarian
CT-ul în diagnosticul cancerului ovarian este un test cu raze X care realizează imagini detaliate în secțiune transversală ale corpului. Testul poate identifica eventualele tumori tumori canceroase răspândite la alte organe.
De obicei, scanările CT nu detectează foarte bine tumorile ovariene mici, dar pot detecta tumori mai mari și pot evalua creșterea tumorii în structurile din apropiere. O scanare CT poate evidenția și ganglioni limfatici măriți, semne de răspândire a cancerului la ficat sau la alte organe sau semne că o tumoră ovariană afectează rinichii sau vezica urinară.
Cum se efectuează procedura?
Pentru a efectua procedura, pacienta va fi poziționată, inițial, pe masa de examinare în decubit dorsal. După poziționare, pacientei i se poate administra intravenos o substanță de contrast care are rolul de a evidenția structurile examinate.
Apoi, masa va fi introdusă în interiorul aparatului CT pentru a începe procesul de scanare. În timpul procedurii, pacientei i se va cere să rămână nemișcată și în anumite momente chiar să își țină respirația pentru a nu afecta claritatea imaginilor.
Imaginile în secțiune transversală generate în timpul unei scanări CT sunt vizualizate de către medicul radiolog pe un monitor de computer.
Riscuri și complicații
Cantitatea de radiații utilizată în timpul unei scanări CT este considerată minimă, prin urmare, riscul de expunere la radiații este scăzut.
Dacă se utilizează colorant de contrast, există riscul unei reacții alergice. Pacientele care sunt alergice sau sensibile la medicamente, coloranți de contrast sau iod trebuie să informeze medicul în prealabil.