RMN-ul pelvin ajută în mod specific medicul să vizualizeze oasele, organele, vasele de sânge și alte țesuturi din regiunea pelviană, zona dintre șolduri în care se află organele reproducătoare și numeroși mușchi. Această tehică care aparține imagisticii medicale folosește magneți și unde radio pentru a capta imagini în interiorul corpului fără a face o incizie chirurgicală.
Când se folosește RMN-ul pelvin?
Medicul radiolog poate recomanda efectuarea RMN-ului pelvin în cazul în care acesta suspectează prezența unor leziuni, formațiuni anormale sau chiar în stadializarea tumorilor canceroase și evaluarea răspunsului acestora la tratament.
RMN-ul pelvin poate fi utilizat, de asemenea, pentru a diagnostica afecțiuni ale organelor reproducătoare, ale vezicii urinare sau a tractului urinar, dar și pentru a determina cauza durerilor regiunii pelvine inexplicabile sau a altor simptome ale căror cauze nu au putut fi identificate anterior.
Cum se efectuează procedura?
Înainte de începerea procedurii pacientul este întins pe spate pe o masă de examinare care este ulterior introdusă în interiorul aparatului RMN.
Unele examinări RMN necesită adminitrarea unei substanțe de contrast. Substanța este administrat cel mai adesea înainte de începerea procedurii intravenos, pentru a ajuta medicul radiolog să vadă mai clar anumite zone de interes.
În timpul RMN-ului, medicul specialist va urmări procedura din altă cameră.
Examinarea durează de obicei între 30 și 60 de minute.
Ce afecțiuni pot fi depistate prin intermediul RMN-ului pelvin?
RMN-ul pelvin poate ajuta la identificarea și diagnosticarea diverselor afecțiuni, precum:
- defecte congenitale
- leziuni sau traumatisme în zona pelvină
- rezultate anormale cu raze X
- durere în regiunea abdominală inferioară sau pelvină
- dificultăți inexplicabile la urinare sau defecare
- tumori la nivelul organelor de reproducere, vezică urinară, rect sau tract urinar
- sângerare vaginală neregulată
- umflături sau mase în zona pelvină, cum ar fi fibromul uterin
- durere inexplicabilă în abdomenul inferior sau în zona pelvină
- umflături în scrot sau testicule
- necroza avasculară a șoldului
- tumori osoasa
- fractură de șold
Care sunt riscurile RMN-ului pelvin?
În general, examinarea prin RMN a regiunii pelvine este sigură și nu prezintă riscuri pe termen lung, însă sunt câteva aspecte pe care pacientul trebuie să le aibă în vedere:
- Dispozitivele medicale implantate care conțin metal pot funcționa defectuos sau pot cauza probleme în timpul unui examen RMN
- Existența unui risc redus de reacție alergică, în cazul injectării substanței de contrast