You are currently viewing Crioablația în cancerul renal 

Crioablația în cancerul renal 

Crioablația în cancerul renal este o tehnică ce aparține radiologiei intervenționale și este de obicei utilizată pentru a trata tumorile renale mici, în stadiu incipient, având scopul de a trata cancerul fără a fi nevoie ca o parte din rinichi sau tot rinichiul să fie îndepărtat. 

Ce este cancerul renal? 

Cancerul renal este o afecțiune de natură malignă care se formează la nivelul parenchimului renal și este caracterizat de înmulțirea continuă, necontrolat și exagerată a celulelor care formează o masă tumorală. 

Carcinomul cu celule renale, cunoscut și sub numele de cancer cu celule renale sau adenocarcinom cu celule renale, este cel mai frecvent tip de cancer de rinichi. Aproximativ 9 din 10 cancere de rinichi sunt carcinoame cu celule renale. 

Crioablația în cancerul renal 

Crioablația în cancerul renal este o metodă minim invazivă, sigură și eficientă pentru tratamentul tumorilor de dimensiuni mici, cu un diametru de cel mult 4 cm.

Potrivit unui studiu efectuat în 2018 în care au fost implicați peste 400 de pacienți, procedura a prezentat o rată de succes în proporție de 96% după prima procedură și 98% după o a doua. 

De asemenea, un avantaj al acestei proceduri, în comparație cu alte metode de tratament este reprezentat de monitorizarea în timp real a masei tumorale, reducând semnificativ riscul leziunilor asupra țesuturilor din apropiere. 

În plus, crioablația poate fi efectuată doar cu o sedare ușoară datorită efectului analgezic al temperaturii de îngheț. 

Rezultatele unui studiu prospectiv pe termen lung au raportat eficacitatea și siguranța crioablației percutanate pentru cancerele renale tratate pe o perioadă de 5 ani. Rata de supraviețuire specifică cancerului la 5 ani a fost de 100%, iar rata de supraviețuire fără recidivă la 5 ani a fost de 97%. 

Cum se realizează procedura? 

Procedura poate fi efectuată fie sub anestezie generală, fie sub anestezie locală. După ce pacientul este anesteziat și așezat pe masa de procedură, medicul va introduce prin piele o criosondă, prin intermediul unei mici incizii. Criosonda va fi inserată sub ghidaj CT la locul tumorii, iar prin interiorul acesteia va cricula un gaz, pe bază de azot lichid sau argon. De obicei, se efectuează 2 cicluri de îngheț-dezgheț. Înghețarea și dezghețarea repetată perturbă membrana celulară și duce la moartea celulelor din interiorul masei tumorale. 

Întreg procesul se poate repeta în mai multe cicluri de înghețare și dezghețare până la necrozarea totală a țesutului. 

Lasă un răspuns