Enterografia prin RMN este un test imagistic care produce imagini detaliate ale intestinului subțire. Aceasta este o metodă neinvazivă și sigură, mai ales pentru că nu se bazează pe utilizarea radiațiilor ionizate.
Când este indicată enterografia prin RMN?
Enterografia prin RMN poate fi recomandată de către medicul specialist pentru a ajuta la diagnosticarea și gestionarea bolilor inflamatorii intestinale. Această metodă de imagistică medicală poate fi utilizată și pentru a determina sursa obstrucției intestinale, a sângerărilor intestinale sau a altor anomalii, precum și în cazul în care pacientul prezintă dureri abdominale suspecte.
Cum se efectuează enterografia prin RMN?
Înainte de începerea procedurii, pacientul i se va administra, atât pe cale orală, cât și intravenos o substanță de contrast pentru a evidenția intestinul subțire . De asemenea, obiectele metalice precum, agrafele de păr, bijuteriile și ceasurile vor trebui îndepărtate înainte de a intra în camera RMN. Apoi pacientul se va întinde pe masa de examinare care ulterior alunecă în interiorul aparatului RMN.
Aparatul folosește un câmp magnetic puternic pentru a crea imagini detaliate ale organelor interne, acestea fiind ulterior analizate pe un computer.
Pe toată durata procedurii pacientul va trebui să rămână nemișcat pentru ca imaginile obținute să fie cât mai clare, dar acestuia i se poate cere și să iși țină respirația pentru câteva secunde.
Ce afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul enterografiei prin RMN?
Enterografia prin RMN poate determina diagnosticare afecțiunilor, precum:
- Hemoragie internă
- Abcesele, care sunt buzunare pline cu puroi, în pereții intestinali
- Prezența și complicațiile bolii Crohn și a altor boli inflamatorii intestinale
- Inflamaţie
- Anomalii vasculare
- Tumori
- Fistule
- Obstrucții intestinale
Care sunt riscurile și complicațiile enterografiei prin RMN?
Riscurile și complicațiile enetrogafiei prin RMN sunt reduse, deoarece această metodă imagstică are la bază utilizarea radiațiilor, iar reacțiile alergice la substanța de contrast sunt foarte rare. Totuși, dispozitivele medicale implantate care conțin metal pot funcționa defectuos sau pot cauza probleme în timpul unui examen RMN.
Beneficiile enterografiei prin RMN
Enterografia prin RMN prezintă o serie de beneficii care includ:
- RMN-ul este o tehnică imagistică neinvazivă care nu implică expunerea la radiații.
- RMN-ul poate detecta anomalii care ar putea fi ascunse de os cu alte metode imagistice.
- Materialul de contrast pe bază de gadoliniu este mai puțin probabil să provoace o reacție alergică spre deosebire de substanțele de contrast pe bază de iod utilizate pentru radiografii și scanare CT.
- Enterografia RMN este o examinare imagistică complementară care ajută la identificarea zonelor de inflamație intestinală din cauza unor boli precum boala Crohn.
- Deoarece enterografia RMN nu implică radiații ionizante, procedura poate fi preferată pentru evaluarea pacienților tineri cu boală inflamatorie intestinală care pot fi supuși mai multor examene de-a lungul vieții.