You are currently viewing Substanta de contrast si alaptarea

Substanta de contrast si alaptarea

Folosirea substanței de contrast pe bază de iodiu cât și pe bază de gadoliniu la pacientele care alăptează se poate face în siguranță, fără riscuri asupra mamei sau copilului. Mai mult, protocoale medicale actuale nu sprijină întreruperea alăptării sau orice alte precauții speciale după administrarea intravenoasă a acestor substanțe de contrast.

Ce substanțe de contrast se pot folosi la pacientele care alăptează? 

Substanța de contrast utilizată pentru imagistică prin rezonanță magnetică este pe bază de gadoliniu. Acest tip de substanță a fost aprobat pentru utilizarea la femeile care alăptează la sfârșitul anilor 1980. Studiile arată că substanță se excretă în laptele matern în cantități extrem de mici, mai puțin de 0,04% dintre care doar 0,8% din aceasta cantitate este absorbită de fapt de copil.

În cazul tomografiei computerizate substanța de contrast este pe baza de iodiu. Ca și în cazul substanței pe baza de gadoliniu, cantitatea absorbită este foarte mica.

Alte substanțe de contrast folosite în alte proceduri radiologice, sunt compuși iodați similari cu cei utilizați pentru scanările CT. Niciunul dintre acești compuși nu este radioactiv, așa că nu există nicio îngrijorare din acest punct de vedere.

Tipurile de administrare ale substanței de contrast 

În funcție de tipul de investigație efectuată, substanța de contrast poate fi administrată prin injectare sau poate fi înghițită. 

Substanță injectata va fi cel mai probabil pe baza de iodiu sau pe bază de gadoliniu, iar substanța înghițită probabil va fi fie un colorant de bariu, fie un colorant pe bază de gadoliniu.

Colorantul de bariu rămâne în intestine. Nu trece în laptele matern. Colorantul pe bază de gadoliniu care este înghițit rămâne, de asemenea, în mare parte în intestin și trece în laptele matern în cantități foarte mici. 

Ce spun organizațiile de profil? 

Ghidurile de practică ale Colegiului American de Radiologie precizează că administrarea de contrast la pacientele care alăptează este sigură atât pentru copil, cât și pentru mama.

Colegiul Regal al Radiologilor, Societatea Europeană de Radiologie Urogenitală și Colegiul Regal al Radiologilor din Australia și Noua Zeelandă notează de asemenea că este sigur pentru a continua alăptarea după administrarea de contrast intravenos.

Studiile arată că riscul potențial foarte mic asociat cu absorbția substanței de contrast este considerat insuficient pentru a justifica suspendarea alăptării pentru orice perioadă după administrarea agentului de contrast iodat.

Leave a Reply