You are currently viewing <br>Radiologia intervențională în cancerul pancreatic


Radiologia intervențională în cancerul pancreatic

Radiologia intervențională în cancerul pancreatic oferă opțiuni terapeutice și paliative minim invazive în funcție de stadiul bolii. Specialitatea este eficientă în îngrijirea pre și postoperatorie a pacienților cu boala rezecabila în stadiu incipient, precum și în tratamentul paliativ al pacienților cu boală local avansată sau metastatică.

Ce este cancerul pancreatic?

În mod normal, celulele care formează un organ se divid pentru a forma celule noi pe măsură ce organismul are nevoie de ele. Când celulele îmbătrânesc, ele mor, iar celulele noi le iau locul. Cancerul pancreatic apare atunci când celulele anormale din pancreas cresc și se divid fără control și formează o tumoră. 

Stadiul, tipul și gradul cancerului pancreatic 

Stadiul înseamnă dimensiunea cancerului și dacă s-a răspândit. Tip înseamnă tipul de celulă de la care a pornit. Gradul înseamnă cât de anormal arată celulele la microscop. Aceste informații sunt importante în planul de tratament al pacientului.  

Cancerul pancreatic este împărțit în cancer de tip exocrin și endocrin. Cancerele exocrine sunt: adenomorcinoma care este și cel mai frecvent, tumorile chistice și cancerul celulelor acinare. 

Cancerele endocrine cancere rare care debutează în celulele neuroendocrine. Există diferite tipuri de cancere neuroendocrine ale pancreasului și sunt grupate rețele funcționale și nefuncționale. Cele 5 tipuri principale de cancere neuroendocrine pancreatice funcționale se numesc insulinom, gastrinom, somatostatinom, glucagonom și VIPom.

Cum poate fi folosită radiologia intervențională în cancerul pancreatic

Radiologia intervențională în cancerul pancreatic poate fi folosită în mai multe feluri:

 • diagnostic minim-invaziv sub ghidaj imagistic,
 • opțiuni de tratament local pentru cancerul pancreatic primar și metastatic, 
 • pentru a ameliorară obstrucțiile biliare și intestinale, 
 • tratamentul minim invaziv al complicațiilor postoperatorii și managementul durerii.


Radiologia intervențională în cancerul pancreatic – diagnostic și tratament

Biopsia pancreatică percutanată 

Biopsia pancreatică ghidată imagistic este o modalitate eficientă și sigură de diagnostic a cancerului pancreatic.  În cazul pacienților cu tumori pancreatice nerezecabile, biopsia tisulară poate confirma caracteristicile histopatologice ale masei înainte de tratamentul paliativ. 

Managementul complicațiilor post-operatorii 

Radiologia interventionala are un rol important în managementul perioperator al complicațiilor precoce ale chirurgiei pancreatice. Radiologia intervențională poate fi folosită pentru:

 • Drenarea colecțiilor de fluide
 • Drenaj biliar percutan
 • Hemoragie post-pancreatectomie


Radiologia intervențională în cancerul pancreatic – utilizarea paliativă

În cazul pacienților cu cancer pancreatic inoperabili în momentul diagnosticării, radiologia interventionala radiologia interventionala joacă un rol fundamental în paliaţie. Procedurile care se pot face sunt: 

Intervenții biliare percutanate cum ar fi: drenaj biliar transhepatic percutan, plasarea stentului biliar, ablația intraductală prin radiofrecvență, managementul complicațiilor intervențiilor biliare

Paliația obstrucției gastroduodenale maligne precum stentarea duodenală. 

Terapii locoregionale

Terapiile locoregionale pot fi electroporație ireversibilă și ablația termică. Ablația termica se împarte în: 

 • Ablația prin radiofrecvență
 • Ablația la microunde
 • Crioablația

Tratamentul bolii metastatice 

Tehnicile de ablație termică percutanată pe bază de căldură pot fi utilizate la unii pacienți cu boală hepatică metastatică limitată. Acestea sunt: 

 • Termoablația percutanată
 • Radioembolizare

Leave a Reply