You are currently viewing Biopsia percutanată pancreatică

Biopsia percutanată pancreatică

Biopsia percutanată pancreatică efectuată sub ghidaj imagistic, este o tehnică sigură și precisă de prelevare probe pentru diagnosticul patologic la pacienții care prezintă anormalități pancreatice nediagnosticate. Totodată, procedura mai este utilizată și pentru a determina cauza disfuncției grefei după transplantul de pancreas. 

Când se recomandă biopsia pancreatică 

Biopsia pancreatică percutanată are un rol important în diagnosticul și managementul terapeutic al unei game largi de patologii pancreatice. Prelevarea de țesut pancreatic printr-o abordare percutanată post fi în multe cazuri, singura opțiune fezabilă de diagnostic la pacienții cu anatomie post-chirurgicală, afecțiuni cardiopulmonare severe sau încercări anterioare de endoscopie nereușit. 

Mai mult decât atât, biopsia pancreatică oferă informații despre gradul și tipul de cancer pancreatic, iar acest lucru ajută specialiștii să planifice cel mai bun tratament.

De asemenea, în cazul transplantului pancreatic, biopsia efectuează în mod obișnuit pe cale percutanată din cauza locației inaccesibile a alogrefei prin endoscopie, de obicei în cadranul inferior drept sau pelvis. 

Ce este biopsia percutanată pancreatică

Biopsia pancreatică percutanată este efectuată cel mai adesea pentru diagnosticul de adenocarcinom ductal suspectat la pacienții care nu pot avea o intervenție chirurgicală. 

Procedură constă în îndepărtarea unei mici bucăți de țesut sau a unei probe de celule din pancreas sub ghidaj imagistic, astfel încât să poată fi examinată la microscop. Biopsia pancreatică este singurul mod sigur de a spune dacă anomaliile indntificate la niveul pancreasului precum un nodul sunt maligne sau benigne. 

Pregătire pentru biopsie

Ideea de biopsie poate fi înfricoșătoare pentru toți pacienții care în urma investigațiilor efectuate sunt suspectați de afecțiuni maligne. Procedura în sine nu este una dificilă, și poate fi făcută în ambulatoriu. 

Procedura nu este în general dureroasa. Zona de unde va fi prelevat testutul, va fi amorțită, pacientul va simți însă o presiune în momentul introducerii acului. 

Cum se realizează biopsia percutană pancreatică

În timpul biopsiei, medicul specialist va localiza tumora pancreatică cu ajutorul ecografiei dacă leziunea este vizbila sau a CT-ului. Pacientul vă fi dezbrăcat. Un sedativ intravenos poate fi administrați pentru a ajuta pacientul să se relaxeze și să rămâna nemișcat. 

Odată localizată, celulele sunt îndepărtate cu ajutorul unui ac care este introdus în tumoră în pancreas. Zona unde va fi intrudus acul vă fi amorțită. După indepartrea acului, medicul va aplica presiune pentru a opri sângerarea. Se vă pune un bandaj pe locul puncției.

În cazul în care stomacul sau intestinul subțire se afla în direcția anticipata a acului, trebuie utilizate ace de calibru 20 până la 2 pentru a accesa pancreasul. Traversarea colonului trebuie evitată.

Biopsia transsplenica a leziunilor din coada pancreasului este relativ sigură cu ace de dimensiuni mici. Pentru a localiza cu precizie tumora folosind CT-ul, înainte de biopsie se poate efectua o scanare cu contrast.

Carcinoamele pancreatice sunt adesea foarte sciroase și poate fi necesar să se aplice până la 10 ml de aspirație înainte de obținerea celulelor. 

Leziunile pancreatice pot fi accesate prin biopsie cu ac anterioară, posterioară sau laterală. O abordare anterioară este în general preferată, însă prezența unor structuri intermediare cum ar fi intestinul subțire și gros și vasele de sânge mezenterice împiedică adesea această abordare. 

În acest caz se poate folosi un abord posterior pentru biopsia cu ac a leziunilor pancreatice. Studiile arată că precizia diagnosticului a biopsiei pancreatice percutanate ghidate imagistic variază de la 45 la 100%. 

Riscuri și complicații biopsia pancreatică ghidată imagistic

Realizarea unei biopsii este în general sigură, dar ca și în cazul oricărei proceduri medicale, există riscuri posibile. Acestea includ sângerare și infecție la locul unde a fost introdus acul. După biopsie, se poate aștepta o oarecare durere, deși este de obicei controlată cu analgezice fără prescripție medicală. Rata de complicații raportată pentru biopsiile pancreatice variază între 0,5 și 3 %, pancreatită acută fiind cea mai frecventă complicație.

Lasă un răspuns