PET-CT în diagnosticul metastazelor este o tehnică imagistică precisă și eficientă în identificarea, evaluarea și monitorizarea tumorilor metastatice. Această metodă imagistică oferă informații valoroase despre tumorile canceroase, inclusiv despre funcția și metabolismul celular al acestora.
Ce este PET-CT?
PET-CT este un test imagistic care poate ajuta la dezvăluirea funcției metabolice sau biochimice a țesuturilor și organelor corpului uman . Scanarea PET-CT folosește un medicament radioactiv numit trasor pentru a arăta atât activitatea metabolică tipică, cât și cea atipică, dar și radiații ionizate pentru a crea imagini detaliate ale structurilor examinate.
Ce sunt metastazele?
Metastazele reprezintă răspândirea celulelor canceroase din locul unde s-au format pentru prima dată către o altă parte a corpului. În metastază, celulele canceroase se desprind de tumora originală (primară), călătoresc prin sânge sau sistemul limfatic și formează o nouă tumoare în alte organe sau țesuturi ale corpului. Noua tumoare metastatică este același tip de cancer ca și tumora primară.
PET-CT în diagnosticul metastazelor
PET/CT în diagnosticul metastazelor este procedura imagistică convențională utilizată pentru a caracteriza masele tumorale maligne și pentru a efectua stadializarea tumorii datorită vitezei mari, acurateței ridicate a diagnosticului și disponibilității acesteia.
Mai multe studii au raportat acuratețea diagnosticului PET-CT ca metodă de imagistică promițătoare pentru stadializarea metastazelor la distanță, iar preciziile raportate sunt variabile, cu o sensibilitate variind de la 44 la 100% și o specificitate variind de la 75 până la 100%.
PET-CT prezintă o acuratețe ridicată în evaluarea și detectarea mai multor tipuri de tumori metastatice, inclusiv:
- Mamare
- Pulmonare
- Osoase
- Renale
- Hepatice
Potrivit studiilor, în cazul cancerului mamar, PET-CT prezintă o sensibilitate și specificitate de 97, respectiv 95% în detectarea metastazelor la distanță.
Cum se realizează PET-CT în diagnosticul metastazelor?
Pentru realizarea unui PET-CT în diagnosticul metastazelor, pacientului i se administrează un radiofarmaceutic marcat cu izotop radioactiv, care se acumulează în țesutul tumoral. După o perioadă de timp acesta este plasat în interiorul unui scanner CT și va fi supus scanărilor.
Pe parcursul procedurii de scanare pacientul trebuie să rămână nemișcat și chiar să își țină respirația pentru câteva momente, la indicațiile medicului. Imaginile realizate sunt ulterior procesate pe un computer și analizate de către medicul radiolog.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile asociate acestei metode imagistice sunt, in general, minime. Doza de radiații utilizată este una scăzută și nu pune în pericol sănătatea pacientului, iar reacțiile alergice la substanțele radiofarmaceutice sunt extrem de rare și de obicei ușoare.