Radiologia intervențională în cancerul hepatic este esențială atât în diagnosticarea și stadializarea bolii, dar și în tratarea acesteia cu ajutorul metodelor minim invazive. Mai mult decât atât, cu ajutorul tehnicilor de radiologie intervențională, medicul poate oferi un tratament adecvat în cazul apariției complicațiilor post-operatorii.
Ce este cancerul hepatic?
Cancerul hepatic este caracterizat de creșterea necontrolată a celulelor de la nivelul ficatlui care formează o masă tumorală. Cancerul hepatocelular este cel mai întâlnit tip de cancer hepatic, fiind a 2-a cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer la bărbați și a 6-a la femei.
Rolul radiologiei intervenționale în cancerul hepatic
Radiologia intervențională în cancerul hepatic poate avea roluri multiple, precum:
- Diagnosticarea ghidată imagistic
- Tratament local al tumorilor hepatice
- Managementul durerii și a complicațiilor post-operatorii
Biopsia hepatică
Biopsia ficatului este o metodă eficientă și esențială în diagnosticarea cancerului hepatic. Aceasta este realizată de obicei sub ghidaj ecografic, astfel medicul poate vizualiza acul de biopsie pe tot parcursul procedurii.
Managementul durerii și a complicațiilor post-operatorii
Conform studiilor de specialitate, majoritatea pacienților care suferă de cancer se confruntă cu dureri intense, mai ales în cazul metastazelor, iar ameliorarea acestora poate fi obținută prin terapie bazată pe proceduri de ablație, precum ablația prin radiofrecvență.
De asemenea, tehnicile de radiologie intervențională pot fi utilizate și în cazul apariției complicațiilor post-operatorii, precum hemoragiile sau colecțiile de fluide. În astfel de cazuri medicul apeleaza la drenajul percutanat.
Radiologia intervențională în cancerul hepatic – utilizare paliativă
Radiologia intervențională joacă un rol esențial în diferitele stadii ale bolii. Cele mai utilizate proceduri în cazul cancerului hepatic sunt:
Ablația tumorală
Terapiile ablative sunt proceduri minim invazive efectuate folosind o abordare percutanată și pot fi utilizate pentru tratamentul paliativ al tumorilor. Acestea se bazează fie pe utilizarea unor temperaturi foarte înalte de peste 60 grade C, precum ablația cu radiofrecvență sau cu microunde, fie pe utilizarea temperaturilor foarte scăzute de până la -140 grade C, precum crioablația, pentu a distruge formațiunea tumorală.
Chemoembolizarea hepatică
Chemoembolizarea hepatică poate fi utilizată în cazul cancerului primar la ficat sau a metastazelor la ficat. Aceasta se bazează pe injectarea intravenoasă a unor substanțe menite să reducă aportul de oxigen și de substanțe nutritive de la nivelul tumorii.