You are currently viewing Ablația tumorală hepatică cu microunde

Ablația tumorală hepatică cu microunde

Ablația tumorală hepatică cu microunde utilizează căldura din energia microundelor pentru a distruge celulele canceroase hepatice. Pentru a realiza procedura, medicul introduce un ac în tumora hepatică prin piele, sub ghidaj imagistic. Căldură ajunge în tumoră prin intermediul acului. 

Ce este ablația cu microunde?

 Ablația cu microunde este un tratament care are ca scop distrugerea celulelor canceroase, folosind căldură țintită. Această procedură este potrivită în cazul pacienților care au câteva tumori mici sau pentru cei care nu se pot opera. 

Ablația cu microunde funcționează prin introducerea unui ac special prin piele și în tumoră, sub ghidaj imagistic. Ulterior, țesutul anormal este încălzit și distrus cu unde electromagnetice. Ghidarea imagistică ajută la vizualizarea în mod direct a celulele canceroase și pentru a se asigura că țesuturile sănătoase nu sunt afectate.

Cum se realizează ablația tumorală hepatică cu microunde? 

Procedura se realizează în departamentul de radiologie, de către un specialist în radiologie internațională. Durată procedurii variază între una și două ore. În timpul procedurii, sub ghidaj imagistic medicul introduce acul prin piele printr-o incizie mică și în tumoră. O antenă subțire, care emite microunde, este apoi introdusă în tumoră. 

Sonda produce căldură intensă care distruge țesutul tumoral. Când acul este în poziția corectă, se vor livra microunde din sistemul de ablație direct în zona țintă a tumorii. Ablația cu microunde poate fi utilizată percutanat, laparoscopic sau prin abord deschis, fie cu ultrasunete, CT sau fluoroscopie. 

Când se recomandă ablația tumorală hepatică cu microunde? 

Ablația cu microunde pentru tumorile hepatice poate fi recomandată în cazul cancerului hepatic primar sau a altor tipuri de cancer care s-au răspândit la ficat. Se mai recomandă și la unii pacienți care nu au indicație pentru rezecția chirurgicală. De asemenea, ablația cu microunde poate fi folosită și alături de alte tratamente, cum ar fi chimioterapia. 

Care sunt posibilele complicații ale procedurii? 

Hemoragia este una dintre cele mai frecvente complicații întâlnite la ablația termică hepatică, însă riscul de sângerare semnificativă este < 2%. Sângerarea este în general intraperitoneală, dar poate fi subcapsulară, intralezionala sau în spațiul pleural. Alte posibile complicații includ: tromboza venoasă portală, tromboza venoasă hepatică, infarctul hepatic, fistula arteriovenoasă și pseudoanevrismul arterei hepatice.

Lasă un răspuns