You are currently viewing Scanarea DEXA

Scanarea DEXA

Scanarea DEXA, o metodă neinvazivă și precisă de evaluare a densității minerale osoase și a compoziției corpului. Osteoporoza este o afecțiune comună, caracterizată prin pierderea de masă osoasă și fragilitatea oaselor, care poate duce la fracturi și alte complicații. Din fericire, există o varietate de teste și proceduri disponibile pentru a evalua riscul de osteoporoză și pentru a monitoriza starea de sănătate a oaselor.

Ce este scanarea DEXA?

Scanarea DEXA (Dual-Energy X-ray Absorptiometry) este o metodă non-invazivă de evaluare a densității minerale osoase și a compoziției corpului, folosită în mod obișnuit în diagnosticarea osteoporozei și a altor afecțiuni osoase.

Ce este osteoporoza?

Osteoporoza este o boala osoasa degenerativa care determina pierderea masei osoase și a tesutului osos și are ca rezultat oase fragile cu risc crescut de fracturi. Această afecțiune este mai frecventă în cazul femeilor care au trecut prin menopauză deoarece sinteza de estrogen scade în anii de postmenopauză, oasele pot deveni mai fragile.

Cum se realizează și cât durează scanarea DEXA

Pacienții trebuie să urmeze anumite instrucțiuni înainte de a efectua scanarea DEXA, cum ar fi evitarea utilizării suplimentelor cu calciu înainte de procedură și să nu poarte haine care conțin metal. În timpul scanării, pacientul va sta întins pe spate, iar un scanner va fi plasat deasupra și sub acesta. Scannerul va emite două raze X cu energii diferite, care vor trece prin corpul pacientului și vor fi absorbite de oase. Cantitatea de radiație absorbită de oase va fi măsurată de scanner și va fi utilizată pentru a calcula densitatea minerală osoasă.

Zonele cele mai comune care sunt scanate în timpul scanării DEXA sunt șoldurile, coloana vertebrală și antebrațele. Durata scanării DEXA variază în funcție de zona care trebuie scanată și de tipul de scanner utilizat, dar de obicei durează între 10 și 20 de minute.

Când este recomandată scanarea DEXA?

Există câteva cazuri în care este recomandată efectuarea unei scanări DEXA, precum:

Vârsta înaintată: Mulți pacienți pierd masa osoasă pe măsură ce îmbătrânesc. Fundația Națională de Osteoporoză recomandă persoanelor cu risc mediu să facă o scanare DEXA începând de la 65 (femei) și 70 (bărbați).

Istoric familial: Dacă unul sau mai mulți membri ai familiei au avut osteoporoză sau mai multe fracturi, pacientul ar putea fi expus unui risc mai mare de pierdere osoasă.

Fracturi anterioare: Ruperea unui os, mai ales după vârsta de 50 de ani, poate fi un semn că pacientul este expus unui risc mai mare. Oasele poroase (mai puțin dense) se sparg mai ușor.

Medicamente: Unele medicamente, cum ar fi prednisonul steroid, medicamentele împotriva cancerului și medicamentele utilizate după un transplant de organe pot slăbi oasele.

Sănătatea generală a pacientului: Multe tulburări medicale cronice pot face ca oasele să se rupă. Condițiile riscante includ artrita reumatoidă, lupusul, diabetul, bolile de ficat și bolile de rinichi.

Riscuri și beneficii

Riscuri

Scanarea DEXA implică o cantitate mică de radiații X și nu prezintă riscuri semnificative pentru majoritatea pacienților. Cu toate acestea, există unele situații în care pacienții ar trebui să discute cu medicul despre potențialele riscuri și beneficii ale scanării DEXA. Aceste situații includ:

·       Femeile care sunt însărcinate sau care se gândesc să rămână însărcinate;

·       Pacienții care au avut recent un test de diagnostic sau o procedură care implică radiații X;

·       Pacienții care au un implant metalic sau alte obiecte metalice în corp, cum ar fi plăcuțe de la operații anterioare sau proteze dentare;

·       Pacienții care au tulburări ale glandei tiroide sau ale glandelor paratiroide.

Beneficii

Există o serie de beneficii ale scanarii DEXA:

·       Detectează oasele slabe sau fragile pentru a ajuta la prezicerea șanselor unei fracturi viitoare;

·       Stabilește dacă densitatea osoasă se îmbunătățește, se înrăutățește sau rămâne aceeași;

·       Vă poate ajuta la crearea unui plan terapeutic pentru a vă îmbunătăți rezistența osoasă;

Lasă un răspuns