Mamografia 2D, cunoscută și sub denumirea de mamografie digitală, este o componentă cheie în diagnosticul bolilor de sânului la femei și joacă un rol important în depistarea precoce a cancerului de sân. Mamografia de screening poate ajuta medicul în detectarea bolii chiar dacă nu există simptome, deoarece poate dezvălui modificări ale sânului cu până la doi ani înainte ca simptomele să apară sau ca medicul să identifice prezența unei afecțiuni în cadrul unei examinări.
Ce este mamografia 2D?
Mamografia 2D este o metodă imagistică ce utilizează o doză foarte mică de raze X pentru a produce imagini detaliate ale țesutului mamar perspectivă frontală și laterală. Fotografiile se suprapun pentru a crea o singură imagine a fiecărui sân. O mamografie de diagnosticare este utilizată atunci când o pacientă a avut o mamografie de screening anormală sau când sunt prezente simptome precum nodul, durerea la sân sau scurgerea mameloanelor.
Când este indicată o mamografie 2D?
În general, mamografia 2D este indicată în cazul femeilor cu vârsta de peste 40 de ani, deoarece țesutul mamar devine mai dens începând cu această vârstă. Conform statisticilor, începând cu vârsta de 40 de ani femeile sunt mai predispuse în a dezvolta cancer mamar.
De asemenea, medicul radiolog poate recomanda efectuarea unei mamografii în cazul în care în timpul unui al examen imagistic au fost observate modificări ale țesutului sânului.
Cum se efectuează procedura?
Pentru a realiza procedura, sânul este plasat pe suprafața sistemului de mamografie și este comprimat între două palete în timp ce se face o radiografie. Raze X ale fiecărui sân sunt efectuate din două poziții diferite pentru a include cantitatea maximă de țesut. Ocazional, pot fi necesare imagini suplimentare pentru a include pe deplin tot țesutul mamar. Examenul total durează aproximativ 10 minute. Compresia extinde țesutul mamar pentru a reduce suprapunerea țesutului și, de asemenea, reduce doza de radiații. Compresia sânilor limitează, de asemenea, mișcarea pentru a produce imagini mai clare.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile asociate acestui tip de examinare a sânului sunt minime, deoarece doza de radiații utilizată este scăzută.