RMN-ul orbital este o tehnică de imagistică medicală puternică care oferă imagini 3D cu rezoluție anatomică ridicată. RMN-ul este neinvaziv și nu expune pacientul la radiații ionizante, fiind utilizat pe scară largă în imagistica orbitală pentru diferite indicații, în special cele care necesită inspecția țesuturilor moi. Versatilitatea examinării RMN permite identificarea detaliile anatomice într-o măsură mult mai mare, în special atunci când sunt prezente patologii intraoculare sau ale nervului optic, stări inflamatorii ale nervilor, etc.
Când este indicat RMN-ul orbital?
RMN-ul orbital este o modalitate eficientă de diagnosticare și analizare a unei varietăți de afecțiuni, inclusiv:
- Pierderea vizuală compatibilă clinic cu o leziune intracraniană pre- sau postchiasmală
- Leziuni vasculare ale orbitei
- Tulburări de vedere
- Meningiom cu teaca nervului optic
- Tumori
- Oftalmopatia tiroidiană
- Miopatie extraoculară
- Nevrita nervului optic
- Gliom al nervului optic
- Proptoza unilaterală
- Abcesul orbital
- Inflamaţie
Cum se efectuează procedura?
Procedura începe prin poziționarea pacientului pe masa de examinare. Acesta este poziționat în decubit dorsal, iar capul poate fi imobilizat pe parcursul procedurii pentru a rămâne stabil. La recomandarea medicului, pacientului i se poate administra o substanță de contrast intravenos, pentru o mai bună vizualizare a structurilor examinate.
Ulterior masa de examinare este introdusă în interiorul aparatului RMN pentru a începe procesul de scanare.
Procedura de scanare este sigură și nedureroasă, iar singurul disconfort al pacientului poate fi datorat faptului ca acesta trebuie să rămână complet nemișcat pe tot parcursul scanărilor.
RMN-ul orbital – studiu de caz
O pacientă care prezintă scăderea acuității vizuale la ochiul stâng a fost supusă examinării RMN orbitale. Este identificată prezența unei formațiuni intraorbitale în timpul scanării, întrucât se ridică ridică suspiciunea de melanom malign. Se recurge, ulterior, la completarea bilanțului oncologic cu un CT toraco-abdomino-pelvin, deoarece potrivit statisticilor, 50% dintre pacienți dezvoltă boală metastatică cu localizare frecventă la nivelul ficatului.
Ca urmare a RMN-ului orbital, se confirmă diagnosticul de melanom coroidian, cu stadializarea acestei tumori. Melanomul coroidian este cea mai comună malignitate intraoculară primară la adulți, reprezentând aproximativ 85% din cazuri.
Riscuri și complicații – RMN-ul orbital
RMN-ul orbital este o tehnică imagistică sigură și eficientă care implică riscuri reduse. Aceasta metodă de diagnostic nu se bazează pe utilizarea radiațiilor ionizate, așadar pacientul nu este supus riscului de iradiere.
Totuși, în cazul pacienților care au dispozitive metalice implantate, RMN-ul este contraindicat, deoarece câmpul magnetic puternic utilizat pentru captarea imaginilor poate interfera cu acestea. De asemenea, dacă examinarea presupune și administrarea unei substanțe de contrast, pacientul trebuie să informeze pacientul cu privire la orice reacție adversă precedentă la un agent de contrast, la alte substanțe medicamentoase sau dacă prezintă diverse condiții ale rinichilor.