Neuroliza de plex celiac este o metodă de management paliativ al durerii utilizată de către medicii radiologi. Pacienții care au dureri abdominale cronice din cauza afecțiunilor benigne sau maligne care nu răspund la doze mari de analgezice narcotice pot fi tratați cu această procedură.
Ce este plexul celiac?
Plexul celiac este un mănunchi de nervi radianți care stau în spatele diafragmei și pancreasului, lângă aorta abdominală. Plexul celiac este o parte a sistemului nervos simpatic și este conectat la mai multe organe, inclusiv pancreasul, vezica biliară, ficatul, rinichii, stomacul, splina și intestinele.
Ce este neuroliza de plex celiac?
Neuroliza de plex celiac este o tehnică care poate îmbunătăți controlul durerii în cazul diverselor tipuri de cancer de la nivelul abdomenului superior. Aceasta se efectuează cel mai adesea prin injectarea de anestezic local urmat de alcool absolut în rețeaua neuronală a ganglionilor plexului celiac, cu intenția de a elimina țesutul care transmite durerea din pancreas și organele viscerale adiacente.
Potrivit studiilor de specialitate, aproximativ 70-80% dintre pacienții care suferă de cancer pancreatic se confruntă și cu dureri substanțiale.
Când este indicată neuroliza de plex celiac?
Neuroliza de plex celiac poate fi efectuată în cazul pacienților care prezintă stadii avansate de cancer, în special la nivelul viscerelor abdominale superioare, cum ar fi: pancreasul, stomacul, duodenul, intestinul subțire proximal, ficatul și tractul biliar, sau din cauza ganglionilor limfatici măriți.
Medicul radiolog poate recomanda efectuare neurolizei plexului celiac în următoarele cazuri:
- Dureri abdominale persistente, intratabile sau de spate localizate din cauza bolii maligne în abdomenul superior
- Eșecul terapiei standard de control al durerii
Cum se efectuează procedura?
Procedura are loc de obicei în timp ce pacientul stă culcat pe burtă, cu un suport (pernă) sub șolduri. Dacă această poziție este mult prea dureroasă, pacentul va fi plasat pe spate (poziție în decubit dorsal).
Medicul curant va folosi tehinici imagistice, precum razele X, o scanare CT sau ecografia endoscopică pentru a ghida procedura.
Anestezia se va administra intravenos, iar în funcție de locul în care este efectuată procedura, pacientul este fie sedat și relaxat, fie adormit. Ulterior zona care urmează să fie injectată va fi curățată cu un aniseptic.
Medicul specialist ghidează apoi un ac în zona dorită și injectează substanța bazată pe acool în plexul celiac pentru a bloca nervii să trimită semnale de durere către creier.
Procedura durează în general aproximativ 90 de minute.
Contraindicații
Contraindicațiile neurolizei de plex celiac pot include:
- Coagulopatie sau trombocitopenie severă
- Anevrism de aortă abdominală
- Incapacitatea de a vizualiza anatomia locală
- Infecție locală sau intra-abdominală
- Ocluzie intestinală
- Calcificarea aterosclerotică extinsă a aortei abdominale
Riscuri și complicații – neuroliza de plex celiac
Riscurile și complicațiile asociate acestei proceduri sunt destul de rare. Hipotensiunea ortostatică este cea mai frecventă complicație a procedurii și poate fi redusă la minimum cu o hidratare adecvată. Alte complicații care pot apărea, includ:
- Injectarea intravasculară a agentului anestezic
- Leziuni ale țesuturilor înconjurătoare, inclusiv rădăcinilor nervoase, sistemului vascular, mușchilor și organelor din apropiere
- Parestezii
- Sângerare, inclusiv formarea de hematom retroperitoneal
- Pneumotorax
- Infecție cu sau fără formare de abces
- Paraplegie
- Diaree