Managementul preoperator al cancerului de pancreas reprezintă punctul cheie pentru adoptarea celor mai bune strategii, adaptate în funcție de nevoile fiecărui pacient, ajutând la optimizarea comorbidităților și la efectuarea unei intervenții chirurgicale de succes.
Ce este pancreasul?
Pancreasul este un organ glandular situat în spatele stomacului și are un dublu rol la nivelul organismuluii, atât endocrin, cât și exocrin. Pancreasul este responsabil de procesul de secreție a hormonilor care reglează glicemia, dar și de secreția de enzime la nivelul tractului digestiv prin canalul duodenal.
Ce este cancerul pancreatic?
Cancerul pancreatic se referă la divizarea continuă și necontrolată a celulelor din pancreas, până când acestea formează o masă tumorală. Cel mai răspândit tip de cancer al pancreasului este adenocarcinomul pancreatic, care apare în 90% din cazurile depistate de cancer pancreatic.
Conform studiilor, În Europa, cancerul pancreatic este pe locul 10 ca frecvenţă, reprezentând 2,6% din toate cazurile de cancer şi pe locul 8 ca şi cauză de mortalitate, înregistrând 65.000 decese anual.
Managementul preoperator al cancerului pancreatic
Managementul preoperator al cancerului pancreatic poate fi complex și este diferit în funcție de caracteristicile fiecărui pacient, având scopul de a prelungi rata de supraviețuire a acestuia și de a diminua complicațiile postoperatorii.
Tehnici de imagistică medicală
Metodele de imagistică medicală, precum CT sau RMN pot fi utilizate de către medicul speciaist în managementul preoperator pentru a diagnosticarea și stadializa cancerului pancreatic, evitând în acest fel intervențiile chirurgicale exploratorii.
Tomografia computerizată este cea mai utilizată metodă imagistică în cancerul pancreatic, având o sensibilitate ridicată în detectarea cancerelor pancreatice de 75-100% și o specificitate de 70–100%.
RMN-ul poate fi de ajutor pentru diferenţierea unei mase pancreatice infamatorii de adenocarcinomul pancreatic, detectarea tumorilor mici (<1 cm) a leziunilor hepatice, sau chiar a metastazelor hepatice. Acesta poate fi utilizat ca metodă suplimentară de diagnostic și stadializare a cancerului.
De asemenea, prin intermediul tehnicilor de imagistică medicală, medicul curant poate evalua răspunsul la tratament și evoluția bolii.
Biopsia pancreatică
Biopsia endoscopică percutanată ghidată imagistic este adesea folosită pentru diagnosticul preoperator calitativ al tumorilor și pentru evaluarea strategiilor de tratament medical.
În timpul unei biopsii endoscopice, medicul va introduce un endoscop cu o cameră la capăt în intestinul subțire prin gură pentru a obține o probă de celule de la nivelul pancreasului sau al căilor biliare.
Montarea stentului biliar
În cazul în care tumora pancreatică apasă pe vezica biliară sau pe duoden, pacientul poate avea nevoie de montarea unui stent, acesta fiind un mic tub conceput fie din plastic, fie din metal. Stentul are rolul de a permite bilei sau alimentelor să pătrundă în interiorul intestinului.
În cazul pacienţilor cu speranţă de viaţă mai mare de 3 luni sunt recomandate stenturile metalice, deoarece produc mai rar complicaţii (obstrucţia stentului) decât stenturile din material plastic.
Drenajul biliar
Drenajul biliar poate fi poate fi efectuat prin endoscopie sau percutanat și este de obicei recomandat pentru pacienții care suferă de comorbidități, icter obstructiv sau colangită.
Până la 70% dintre pacienții cu cancer pancreatic prezintă un anumit grad de obstrucție biliară la diagnosticul inițial. Scopul convențional al drenajului biliar preoperator este reprezentat de ameliorarea simptomelor de prurit și colangită și, de asemenea, prevenirea complicațiilor postoperatorii.
Electroporația
Electroporația este o metodă de ablație folosită în tratamentul diferitelor tipuri de cancer. Conform mecanismului său de funcționare, electroporația poate fi împărțită în electroporație reversibilă și electroporație ireversibilă.
Electroporația reversibilă crește tranzitoriu permeabilitatea celulelor fără a ucide direct tumora, facilitând absorbția celulară a medicamentului citotoxic în celulele tumorale. Prin urmare, aceasta este utilizată în mod obișnuit în combinație cu medicamente chimioterapeutice ca tratament pentru tumori.
Electroporația ireversibilă utilizează un câmp electric și un număr mai mare de impulsuri pentru a provoca moartea celulelor prin inducerea perforației ireversibile a membranei celulare. Ca terapie ablativă radicală, electroporația ireversibilă este utilizată pe scară largă pentru tratamentul tumorilor țesuturilor moi, cum ar fi cancerul pancreatic.