Ecografia de gleznă este o tehnică imagistică eficientă, sigură și nedureroasă utilizată pentru a diagnostica diverse afecțiuni ale articulației gleznei. Aceasta utilizează unde sonore pentru a crea imagini detaliate, în timp real, ale structurilor osoase, mușchi, ligamente și tendoane.
Când este indicată ecografia de gleznă?
Ecografia de gleznă poate fi indicată de către medicul ortoped, ulterior unei examinări fizice, mai ales dacă pacientul acuză simptome, precum:
· Durere
· Inflamație
· Gamă limitată de mișcare
· Vânătăi
· Sensibilitate
· Umflătură
O astfel de ecografie poate să mai fie utilizată și pentru a ghida infiltrațiile intr-articulare care au rolul de a ameliora simptomele diferitelor afecțiuni ale gleznei. De asemenea, ecografia poate fi folosită și pentru a monitoriza răspunsul la tratament sau ulterior unei intervenții chirurgicale.
Cum se efectuează ecografia de gleznă?
Pentru a efectua procedura, pacientul va fi poziționat pe masa de examinare în decubit dorsal. Apoi, medicul va plasa un gel transparent pe bază de apă pe gleznă afectată. Astfel, gelul facilitează contactul dintre traductorul cu ultrasunete și piele. Pe parcursul examinării, medicul specialist va mișca sonda în diferite direcții pentru a capta imagini în timp real ale structurilor deteriorate sau suspecte.
Ecografia nu este dureroasă și nu prezintă contraindicații, însă poate genera un sentiment inconfortabil atunci când zona asupra căruia medicul plasează sonda cu ultrasunete este sensibilă sau dureroasă.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
Această metodă imagistică poate ajuta la diagnosticarea și evaluare următoarelor afecțiuni:
· Ruptura tendonului lui Ahile
· Chisturi
· Tumori maligne și benigne
· Neuropatia nervului tibial posterior
· Entorsă
· Fracturile de gleznă
· Sindromul de tunel tarsal
· Inflamarea la nivelul tendoanelor
Riscuri și complicații
Nu există riscuri cunoscute legate de undele sonore utilizate într-o scanare cu ultrasunete. Spre deosebire de alte scanări, cum ar fi scanările CT, scanările cu ultrasunete nu implică expunerea la radiații. Ecografiile nu au, în general, efecte secundare și sunt de obicei nedureroase, deși s-ar putea ca pacientul să resimtă un oarecare disconfort atunci când sonda este apăsată peste o zona dureroasă sau inflamată.