You are currently viewing Paracenteza

Paracenteza

Paracenteza este o procedură efectuată pentru a obține o probă mică de lichid ascitic din cavitatea peritoneală sau pentru a drena lichidul. Lichidul se extrage cu ajutorul unui ac sau cateter. Paracenteza poate fi folosită atât în scopuri diagnostice, cât și terapeutice.

Ce este ascita?

Ascita este termenul medical pentru acumularea de lichid în spațiile din abdomen Dacă este severă, ascita poate fi dureroasă. De asemenea, lichidul se poate muta în cavitatea toracica, înconjurând plămânii. Acest lucru îngreunează respirația.

Ce este paracentenza?

Paracenteza este o procedură care îndepărtează lichidul peritoneal din abdomen printr-un ac subțire. Există două tipuri de paracenteză.

Diagnostic. În această procedură, doar o cantitate mică de lichid este îndepărtată din abdomen. Lichidul este apoi folosit pentru a testa orice afecțiuni care ar putea necesita tratament suplimentar.

Terapeutică. În această procedură, un volum de lichid poate fi drenat pentru a calma durerea și acumularea. 

Care sunt indicațiile paracentezei?

Cele mai frecvente indicații pentru paracenteza sunt:

  • Diagnosticul unei infecții;
  • Verifica anumite tipuri de cancer;
  • Elibera presiunea din abdomen;
  • Îmbunătății funcția renală, intestinală sau respiratorie;
  • Atenuarea disconfortului abdominal la pacienții stabili hemodinamic cu ascită tensionată sau ascita refractară la diuretice.

Cum se realizează paracenteza?

Procedura durează în general de 20-30 min. Înainte de a începe procedura pacientul vă trebui să-și golească vezica. Locurile de inserție pot fi pe linia mediană sau prin mușchiul transvers oblic. Pacientul se așează în poziția decubit dorsal orizontal cu capul sprijinit pe o pernă. În cazul în care locul potrivit pentru inserție nu poate fi găsit prin palpare, se poate folosi ecografia. 

paracenteza
Sursa Wikipedia

Care este tehnica

Se curăță pielea cu o soluție antiseptică și se administrează anestezie locală pe piele și pe țesuturile moi la locul planificat de inserare a acului sau cateterului. Se introduce acul sau cateterul atașat la o seringă sau cateterul preambalat direct perpendicular pe piele sau folosind metoda z-track. Metoda z-track presupune perforarea pielii, apoi tragerea ei caudal înainte de a avansa acul prin țesutul moale și peritoneu. 

Se aplica presiune negativă pe seringă în timpul introducerii acului sau cateterului până când se simte o pierdere a rezistenței și se obține un flux constant de lichid ascitic. Acest lucru este esențial pentru a detecta rapid intrarea nedorită într-o navă sau altă structură. 

După ce s-a colectat suficient lichid în seringă pentru analiza lichidului, fie se îndepărtează acul, fie se conectează tubul colector la ac sau la cateter pentru a drena volume mai mari de lichid. 

Paracenteza-riscuri și complicații 

Paracenteza este considerată o procedură sigură, care prezintă un risc minim de complicații. Cele mai frecvente complicații ale procedurii sunt scurgerile de lichid ascitic, hemoragia, infecția și perforația.

Leave a Reply