You are currently viewing Mamografia în screeningul cancerului de sân

Mamografia în screeningul cancerului de sân

Mamografia în screeningul cancerului de sân joacă un rol important, fiind o metodă prin care atât tumorile maligne, dar și alte afecțiuni la nivelul sânului pot fi detectate în faza incipientă, înainte ca acestea să genereze simptome.

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân este caracterizat de o creștere continuă și necontrolată a celulelor de la nivelul sânului, formând o masă tumorală. Există diferite tipuri de cancer de sân, iar acesta depinde de tipul celulelor din sân care se transformă în cancer.

Incidența cancerului de sân

Potrivit studiilor, în anul 2020, au fost diagnosticate cu cancer de sân 2,3 milioane de femei și au fost înregistrate 685.000 de decese la nivel global. La sfârșitul anului 2020, existau 7,8 milioane de femei în viață care au fost diagnosticate cu cancer de sân în ultimii 5 ani, ceea ce îl face cel mai răspândit cancer din lume.

La nivel mondial, se estimează că în 2040 vor apărea aproximativ 3 milioane de noi cazuri de cancer de sân, o creștere cu 31% față de cele 2,3 milioane de cazuri corespunzătoare anului 2020.

Ce este mamografia?

Mamografia este o tehnică imagistică care se bazează pe utilizarea razelor X pentru a examina țesutul mamar. Această metodă de examinare implică utilizarea unui aparat special, numit mamograf, prin intermediul căruia sânul este comprimat. Unele studii susțin faptul că efectuarea regulată a mamografiei poate depista cancerul de sân chiar și cu 3 ani mai devreme.

Când se recomandă efectuarea unei mamografii?

Efectuare unei maomgrafii poate fi recomandată adesea în următoarele cazuri:

  • Prezența mutațiilor genetice specifice, inclusiv BRCA 1 și BRCA2.
  • Un istoric familial de cancer mamar, chiar și în absența unei mutații genetice cunoscute.
  • Pacientele care au fost supuse la radioterapie în zona pieptului cu vârsta cuprinsă între 10 și 30 de ani.

De asemenea, Societatea Americană de Cancer recomandă ca:

  • Femeile cu un risc mediu ar trebui să fie supuse periodic mamografiei de screening începând cu vârsta de 45 de ani.
  • Femeile care au între 45 și 54 de ani ar trebui să fie supuse unui screening anual, iar femeile cu vârsta de 55 de ani și mai mult pot fi supuse unui screening bienal sau anual.

Mamografia în screeningul cancerului de sân

Mamografia în sceeningul cancerului de sân este vitală, iar dacă este realizată regulat poate prezenta o serie de beneficii, precum:

Depistare precoce

O mamografie poate depista tumori foarte mici, înainte ca acestea să fie simțite în momentul palpării sau observate prin alte metode de diagnostic. Astfel, metodele de tratament pot prezenta un real succes în vindecarea cancerului de sân.

Lasă un răspuns