You are currently viewing CT-ul în cancerul mamar

CT-ul în cancerul mamar

CT-ul în cancerul mamar este o metodă ce aparține imagisticii medicale și utilizează radiații ionizate și un computer pentru a crea imagini detaliate ale țesuturilor moi ale sânului. Această tehnică imagistică este non-invazivă, nedureroasă și eficientă în diagnosticarea și stabilirea tratamentului adecvat în cazul cancerului mamar.

Ce este cancerul mamar?

Cancerul mamar este o boală în care celulele mamare anormale cresc necontrolate și formează tumori. Dacă sunt lăsate necontrolate, tumorile se pot răspândi în tot organismul și devin fatale.

Celulele canceroase de sân încep în interiorul conductelor de lapte sau a lobulilor producători de lapte ai sânului. 

Cancerele invazive se pot răspândi la ganglionii limfatici din apropiere sau la alte organe, tumorile răspândite fiind numite metastaze. 

Potrivit studiilor, în 2022, au fost diagnosticate 2,3 milioane de femei cu cancer de sân și au avut loc 670 000 de decese la nivel global. Cancerul de sân apare în fiecare țară a lumii la femei la orice vârstă după pubertate, dar cu rate în creștere mai târziu în viață.

Ce este CT-ul în cancerul mamar?

CT-ul în cancerul mamar produce imagini detaliate ale țesuturilor sânilor. Acest tip de examinare prezintă capacitatea de a evalua densitatea sânilor, iar pacientele cu densitate mai mare a sânilor prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân. 

De asemenea, sensibilitatea, specificitatea și acuratețea CT pentru detectarea cancerului de sân sunt de 84 %, 99% și 99 %, comparativ cu 78 %, 94 % și 93% pentru mamografia cu patru vizualizări. Scanările CT cu sau fără contrast au rezultate similare pentru specificitate și acuratețe, dar sensibilitatea a este puțin mai mică, în cazul unei examinări fără contrast.

Cum se efectuează CT-ul în cancerul mamar?

Medicul radiolog începe prin a poziționa pacientul pe masa de examen CT, de obicei întins pe spate. 

În unele cazuri, pacientului i se poate administra o substanță de contrast, de obicei, prin injectare intravenoasă. Apoi, masa se va deplasa rapid prin scaner pentru a determina poziția corectă de pornire pentru scanări. Apoi, masa se va deplasa lent prin aparat pentru scanarea CT reală. La recomandarea medicului, aparatul poate efectua mai multe treceri.

Medicul specialist îi poate cere pacientului să își țină respirația în timpul scanării, deoarece orice mișcare, inclusiv respirația și mișcările corpului, poate cauza neclaritatea imaginilor.

Care sunt riscurile CT-ului în cancerul mamar?

Scanările CT folosesc raze X, care produc radiații ionizante, însă cantitatea de radiații este una foarte mică, iar sănătatea pacienților nu este pusă în pericol. Totuși, unii pacienți pot prezenta reacții alergice la substanța de contrast. De cele mai multe ori, reacția este ușoară și poate genera la sau o erupție cutanată. În foarte puține cazuri, colorantul poate declanșa o reacție care pune viața în pericol. Astfel, este indicat ca pacientul să informeze medicul cu privire la orice reacții alergice anterioare, prezența unor probleme renale sau dacă suferă de diabet.

Lasă un răspuns