Biopsia sub ghidaj CT este o procedură minim-invazivă prin intermediul căreia medicul radiolog poate preleva o probă de țesut de la nivelul unui organ sau al unui țesut. Ghidajul CT are rolul de a ajuta medicul să vizualizeze cu exactitate zona dorită, oferindu-i o precizie sporită.
Ce este biopsia sub ghidaj CT?
Biopsia sub ghidaj CT este o procedură efectuată de către medicul radiolog pentru a obține o mică probă de țesut printr-un ac. Acest lucru se face pentru a oferi un diagnostic și a planifica managementul viitor. Scanarea CT este utilizată pentru a ghida acul în leziune în cel mai sigur mod posibil. Aceasta este o procedură minim invazivă și este o alternativă la o biopsie chirurgicală deschisă. Îndrumarea CT are ca rezultat, în general, mai puține complicații, un timp de recuperare mai rapid și evitarea anesteziei generale.
Tipuri de biopsie sub ghidaj CT?
Există mai multe tipuri de biopsie care pot fi efectuate cu ajutorul imagisticii computerizate. Biopsia percutanată cu ac este pasul inițial pentru obținerea diagnosticului și realizarea unui plan de tratament. Aceasta ajută la diagnosticul primar, stadializarea tumorii sau excluderea etiologiei infecțioase. Printre tipurile de biopsii ghidate CT se numără:
- Biopsie toracică
- Biopsie osoasă
- Biopsia glandelor suprarenale
- Biopsie renală
- Biopsia hepatică
Cum se efectuează procedura?
Pentru a efectua biopsia ghidată CT, inițial, pielea pacientului din zona procedurii va fi curățată cu soluție antiseptică și se poate administra un anestezic local.
Tomografia computerizată fi utilizată în timpul procedurii pentru ajuta la localizarea zonei potrivite pentru biopsie și pentru ghidarea întregului proces. Aceasta folosește echipamente speciale cu raze X pentru a efectua imagini detaliate ale structurilor interne.
Un ac subțire atașat la o seringă va fi introdus prin piele în zona dorită, iar un vid în interiorul seringii face ca lichidul corporal sau țesutul să fie aspirat în ac și seringă.
Biopsia cu ac în sine este de obicei o procedură scurtă și durează mai puțin de 10 minute.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile acestui tip de biopsie sunt relativ rare, dar pot include:
- Sângerare, mai ales în cazul persoanelor cu tulburări de coagulare a sângelui sau care iau anticoagulante
- Infecție
- Deteriorarea structurilor din jur
- Fistula – o conexiune anormala intre doua țesuturi ale corpului, cum ar fi un organ sau un vas de sânge si o alta structură