You are currently viewing Biopsia mamară sub ghidaj imagistic 

Biopsia mamară sub ghidaj imagistic 

Cancerul mamar este boala care curmă anual viețile a sute de mii de femei din întreaga lume. Statisticile arată că la nivel global, în 2020 au fost diagnosticate cu cancer mamar 2,3 milioane de femei, iar 685 de mii au murit. Cancerul mamar este cel mai răspândit tip de cancer din lume. 

Pentru a pune un diagnostic precis și a depista prezența celulelor cancerigene, medicul realizează o procedură numită biopsia mamară.

 

Ce este biopsia mamară

Biopsia mamară este o procedură minim invazivă realizată sub ghidaj imagistic pentru prelevarea unei porțiuni de țesut mamar. Țesutul prelevat este apoi analizat în laboratorul de histopatologie pentru a identifica potențialele celule canceroase. 

Pentru ghidaj în timpul prelevării țesutului mamar pot fi folosite metode imagistice precum mamografia sau ecografia.

Biopsia mamară este indicată atunci când ulterior examinării senologice (prin mamografie sau ecografie mamară) medicul descoperă anormalități la nivelul sânului. Acestea pot fi sub formă de leziuni, inflamații, noduli, calcificări sau tumori. 

Cum se realizează biopsia mamară

După anestezia locală, medicul va preleva cu ajutorul unui ac bucata de țesut mamar care urmează să fie examinată de laborator. Procedura este de scurtă durată (maxim o oră) și pacienta nu simte niciun fel de durere, cu excepția unui ușor disconfort la injectarea substanței anestezice.

 • Biopsia mamară asistată ecografic. În cazul leziunilor care sunt perceptibile ecografic, medicul va folosit ecograful ca să ghideze cu precizie acul în timpul prelevării țesutului. Avantajele includ lipsa de iradiere a pacientei, costurile reduse și accesibilitatea mare și faptul că biopsia mamară ghidată ecografic poate fi realizată și la pacientele care sunt țintuite la pat. 
 • Biopsia mamară asistată mamografic. Biopsia mamară asistată mamografic este indicată în cazul leziunilor detectate la mamografie, care nu se văd cu claritate ecografic. Majoritatea acestor leziuni sunt calcificări suspecte, distorsiuni arhitecturale sau mase mici. Metoda pentru biopsia mamară ghidată mamografic se numește stereotaxie. Două proiecții oblice oferă medicului informații cu două vizualizări. O ușoară compresie a sânului este necesară. 

Pregătirea pacientei pentru biopsia mamară

Dacă ești programată pentru biopsie mamară, specialiștii de la centrul medical te vor informa în prealabil ce trebuie și ce nu trebuie să faci înainte de investigație. Este important să anunți personal medical de orice altă problemă de sănătate de care suferi și ce tratamente urmezi. În general, înainte de biopsia mamară trebuie să ții cont de următoarele lucruri:

 • Dacă iei aspirină sau alte medicamente care diluează sângele îți va fi recomandat să oprești administrarea cu șapte zile înainte de procedură pentru diminuarea riscului de hemoragie. 
 • Evită să folosești deodorant în ziua examinării.
 • Poți mânca o masă ușoară înainte de procedură.
 • Poartă haine confortabile și ușoare.
 • Este indicat să ai cu tine o persoană apropiată pentru a te ajuta să gestionezi stările de anxietate legate de cancer.
 • Vino la programare cu jumătate de oră mai devreme ca să completezi formularele necesare.

După biopsia mamară va fi necesar să porți o bustieră sau sutien de sport timp de 24 de ore și să fie necesară aplicarea de gheață local ca să previi durerea. Evită efortul fizic intens timp de trei zile. 

Riscuri și complicații la biopsia mamară

Biopsia mamară sub ghidaj imagistic este o metodă de investigare medicală cu riscuri minime, dintre care amintim următoarele: 

 • Dacă ai probleme vasculare există riscul de hemoragie ușoară.
 • Fiindcă în timpul investigației este folosit un ac există riscul de infecție. Medicul te va informa care sunt semnele de infecție la care trebui să fii atentă și ce să faci în cazul în care apar. De obicei, acest risc este minim în cazul biopsiei cu puncție. 
 • În timpul biopsiei mamare sub ghidaj mamografic, din cauza iradierii există riscul dezvoltării în timp a cancerului. Cu toate astea, beneficiile investigației sunt mai mari decât acest risc. 

Beneficiile biopsiei mamare

 • Acuratețe în diagnostic
 • Fără cicatrici interne și externe
 • Recuperare rapidă cu riscuri minime
 • Nu necesită anestezie totală
 • Investigație rapidă
 • Dureri minine

Dacă ți-a fost recomandată biopsia mamară sau ai nevoie de un second opinion nu ezita să te programezi la Dr. Cezar Bețianu, medic primar radiologie și imagistică medicală cu supraspecializare în radiologia intervențională și competențe în senologie. 

Leave a Reply