Radiografia cotului este o tehnică imagistică bazată pe utilizarea razelor X pentru a evidenția țesuturile și structurile care alcătuiesc articulația cotului. Radiografia este o procedură non-invazivă, prin urmare, nu cauzează durere sau disconfort în timpul examinării.
Când este recomandată radiografia cotului?
Radiografia cotului poate fi indicată de către medicul specialist în cazul în care pacientul prezintă umflături, sensibilitate, durere sau deformare a cotului.
Medicul mai poate recomanda o radiografie a cotului după ce a fost fixat un os rupt. Aceste raze X pot fi folosite pentru a verifica dacă osul a fost fixat corect și de asemene, dacă procesul de vindecare s-a desfășurat normal.
Cum se efectuează procedura?
Pentru a realiza procedura, medicul va poziționa brațul pacientului pe masa cu raze X, iar pacientul va trebui să rămână nemișcat în timpul examinării, deoarece orice mișcare poate afecta imaginile cu raze X. Ulterior, specialistul radiolog va pune un suport de film cu raze X sau o placă de înregistrare digitală sub masa cu raze X, apoi vor intra într-o altă încăpere pentru a controla aparatul.
O radiografie normală a cotului include cel puțin trei imagini, iar medicul va reveni între scanări pentru a repoziționa cotul după cum este necesar. De obicei o imagine va fi efectuată anteroposterior, o imagine din lateral și o imagine în unghi (vedere oblică).
Procedura poate dura aproximativ 15 minute.
Ce afecțiuni poate depista radiografia cotului?
Acest tip de imagistică medicală poate ajuta la depistarea unei varietăți de afecțiuni ale cotului, cum ar fi:
- Fractura de olecran
- Fractura de radius și ulnă
- Dislocarea articulației cotului
- Epicondilita laterală și medială
- Bursita cotului
- Condiții degenerative, precum artroza
- Chisturi osoase
- Infecție osoasă (osteomielita)
- Cancer osos
Riscuri și complicații
Examinarea articulației cotului prin intermediul razelor X reprezintă o modalitate rapidă și simplă de a diagnostica posibile afecțiuni medicale ale cotului. Razele X emit doar o cantitate foarte mică de radiații care trec direct prin braț, așadar aceasta nu provoacă efecte secundare.