RMN-ul renal este o procedură sigură și nedureroasă care utilizează unde radio și un magnet puternic pentru a obține imagini 3D ale rinichilor. De asemenea, această metodă imagistică poate oferi o evaluare funcțională a rinichilor, inclusiv informații despre volumul și fluxul sanguin și oxigenarea acestora.
Când este indicat RMN-ul renal?
Datorită versatilității sale tehnice, RMN-ul renal permite evaluarea parenchimului renal, a sistemului arteriovenos, a sistemului colector renal și a ureterelor, rezultând un spectru larg de indicații, inclusiv:
- Caracterizarea tumorilor renale detectate accidental dacă ecografiile sau CT nu pot exclude o malignitate.
- Evaluarea leziunilor renale chirurgicale pentru planificarea chirurgicală, care include evaluarea anatomiei vasculare renale și a tractului urinar superior.
- Identificarea cauzei obstrucției urinare.
- Evaluarea stenozei arterei renale cauzată de hipertensiunea arterială.
- Evaluare post-transplant pentru complicații vasculare suspectate, obstrucție urinară, defecte de perfuzie parenchimatoasă sau tumoră.
Cum se efectuează RMN-ul renal?
Pentru a efectua procedura, pacientul este poziționat pe o masă de examinare în decubit dorsal, cu capul îndreptat spre magnet. La indicațiile specialistului, pacientului i se va putea administra un agent de contrast care are rolul de a evidenția țesutul renal și structurile înconjurătoare.
Ulterior, masa de examinare este introdusă în interiorul aparatului RMN pentru a începe scanarea. Pacientului i se va cere să rămână nemișcat pe tot parcursul procedurii, iar uneori chiar să își țină respirația pentru câteva secunde pentru a nu afecta claritatea imaginilor.
Medicul specialist va opera aparatul RMN și va supraveghea întreg procesul dintr-o cameră alăturată, însă pacientul va putea comunica cu acesta pe tot parcursul scanării.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
Printre afecțiunile care pot fi diagnosticate cu ajutorul RMN-ului renal se numără:
- Infecții renale
- Pietre la rinichi
- Tumorile renale maligne, de exemplu, carcinoame cu celule renale și carcinom cu celule tranziționale
- Tumori renale benigne, precum angiomiolipomul
- Pielonefrita
- Boala chistică de rinichi
- Hematuria
- Stenoza arterei renale
- Tromboza venoasă renală
Riscuri și complicații
În general, RMN-ul este o tehnică imagistică sigură, prezentând complicații minime. Totuși, RMN-ul este contraindicat pacienților care prezintă dispozitive metalice implantate, deoarece magnetul poate interfera cu acesta. În plus, pentru pacienții care suferă de afecțiuni grave ale rinichilor nu poate fi utilizată substanța de contrast, deoarece aceasta poate determina apariția insuficientei renale.