You are currently viewing Ecografia cu substanță de contrast pentru metastazele hepatice

Ecografia cu substanță de contrast pentru metastazele hepatice

Ecografia cu substanță de contrast pentru metastazele hepatice este o metodă imagistică bazată pe utilizarea undelor sonore, folosită pe scară largă în evaluarea metastazelor hepatice. În plus, acest tip de ecografie prezintă o sensibilitate și o acuratețe îmbunătățită, față de o ecografie convențională.  

Ce este ecografia cu substanță de contrast?

Ecografia cu substanță de contrast este o metodă imagistică ce se bazează pe utilizarea ultrasunetelor și a unui agent de contrast, care i se administrează intravenos pacientului înainte de a începe procedura. Substanță administrată ajută medicul specialist să vadă fluxul de sânge prin organe și vasele de sânge și poate, se asemena, ajuta la detectarea unei varietăți de boli și afecțiuni.

Specialistul radiolog poate folosi ecografia cu substanță de contrast împreună cu sau în locul altor teste de imagistică medicală, cum ar fi scanările CT și RMN. Agentul de contrast utilizat în cadrul acestei tehnici imagistice nu este dăunător pentru rinichi, spre deosebire de cel administrat în timpul scanărilor CT. 

Pentru copii, ecografia cu substanță de contrast poate fi, de asemenea, mai sigură decât examinările CT, deoarece nu implică utilizarea de raze X.

Ecografia cu substanță de contrast pentru metastazele hepatice 

Ecografia cu substanță de contrast pentru metastazele hepatice este o modalitate de imagistică în care un agent de contrast cu microbule este injectat intravenos, permițând caracterizarea în timp real a leziunilor focale ale ficatului. De asemenea, această tehnică imagistică poate ajuta inclusiv la detectarea intensificărilor arteriale foarte precoce sau tranzitorii care pot fi omise în alte metode, cum ar fi CT și RMN.

Potrivit studiilor, ecografia cu substanță de contrast prezintă o sensibilitate ridicată, de 95,4% în detectarea metastazelor la ficat, în mod special a metastazelor mici de până în 10 mm și poate îmbunătăți sensibilitatea ecografiei clasice cu până la 50%.

Cum se efectuează procedura?

Pentru a efectua procedura, pacientul va fi poziționat pe masa de examinare. Apoi, un gel pe bază de apă va fi distribuit pe proiecția ficatului pentru a facilita contactul sondei cu ultrasunete cu pielea pacientului. Pe parcursul examinării, medicul specialist va mișca sonda în diferite direcții pentru a capta imagini în timp real ale țesutului hepatic. Apoi, pacientului i se va administra o injecție cu o substanță de contrast printr-un cateter intravenos plasat în braț sau mână. O injecție cu soluție salină va împinge agentul de contrast în afara cateterului și în corp. Ulterior administrării agentului de contrast, medicul va realiza o nouă ecografie pentru a capta imagini ale bulelor care călătoresc prin ficat.

După aproximativ 10 minute, toate bulele se vor sparge inofensiv, iar cantitatea mică de gaz pe care o conțin părăsește corpul printr-o respirație normală.

Riscuri și complicații

Procedura de scanare cu ultrasunete nu prezintă riscuri având în vedere faptul că nu se bazează pe utilizarea niciunui tip de radiații. 

În ceea ce privește substanța de contrast utilizată în cadrul acestei metode de examinare prezintă un risc foarte mic de reacție alergică, chiar mai mic decât riscul de reacție alergică la substanțele de contrast CT și RMN.

Lasă un răspuns