RMN-ul hepatic poate ajuta la detectarea anumitor tulburări care afectează acest organ. Acestea pot include hepatita, hemocromatoza și boala ficatului gras. Scanările RMN arată, de asemenea, fluxul sanguin, oferind informații valoroase despre orice posibile tulburări ale sistemului vascular asociate cu ficatul.
Ce este RMN-ul hepatic?
RMN-ul hepatic este un test non-invaziv pe care medicul radiolog îl poate utiliza pentru a examina structura și funcția ficatului. Tehnologia RMN folosește un magnet puternic pentru a deplasa protonii din interiorul corpului. Apoi folosește frecvențe radio pentru a transforma energia de la acești protoni într-o imagine.
Când este indicat RMN-ul hepatic?
Efectuare unui astfel de test imagistic poate fi indicată în cazul în care pacientul prezintă simptome, precum:
Simptomele care ar putea semnala o tulburare hepatică includ:
- Umflarea abdomenului
- Umflarea picioarelor
- Vânătăi ușoare
- Modificări de culoare în urină sau scaun
- Icter
- Pierderea poftei de mâncare
- Slăbiciune
- Greaţă
Cum se efectuează RMN-ul hepatic?
Pentru a efectua procedura, pacientul este poziționat în decubit dorsal pe masa de examinare. La recomandarea medicului specialist, pacientului i se poate administra și un agent de contrast pentru a evidenția țesutul hepatic și structurile înconjurătoare.
Apoi, masa de examinare va fi introdusă în interiorul aparatului RMN pentru a începe procedura de scanare. În timpul scanărilor propriu-zise pacientului i se va cere să rămână nemișcat și chiar să își țină respirația pentru a nu afecta claritatea imaginilor.
Întregul proces durează aproximativ 30 de minute.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
O scanare hepatică RMN poate detecta o serie de afecțiuni, precum:
- Carcinom hepatocelular
- Cancer hepatic primar
- Leziuni hepatice focale
- Hepatită cronică
- Hepatita cronica b
- Metastaze hepatice
- Hemocromatoza
Riscuri și complicații
Deoarece radiațiile nu sunt utilizate, nu există riscul de expunere la radiații în timpul unei proceduri RMN. Cu toate acestea, datorită utilizării magnetului puternic, RMN nu poate fi efectuat la pacienții cu obiecte metalice implantate, deoarece magnetul poate interfera cu acestea.
Dacă se utilizează colorant de contrast, există riscul unei reacții alergice la colorant. Pacienții care sunt alergici sau sensibili la medicamente, coloranți de contrast sau iod trebuie să informeze medicul radiolog în prealabil.