You are currently viewing Complicațiile biopsiei pulmonare

Complicațiile biopsiei pulmonare

Complicațiile biopsiei pulmonare pot include pneumotorax, hemoragiile alveolare, hemoptizie sau embolie aeriană. Totuși, procedura de biopsie este considerată ca fiind una sigură și eficientă pentru pacient, riscurile și complicațiile fiind rare.

Ce este biopsia pulmonară?

Biopsia pulmonară percutanată este o investigație esențială pentru a stabili prezența unei boli pulmonare benigne sau maligne. Procedura se efectuează sub ghidaj imagistic, și presupune prelevarea unei mostre de țesut pulmonar cu scopul examinării microscopice. În acest fel pacienții pot avea un diagnostic histopatologic clar. 

Biopsia pulmonară percutanată este o metodă de biopsie închisă și se efectuează prin piele. În afara de biopsia ghidată imagistic (închisă) există și biopsia deschisă care se efectuează în sala de operații sub anestezie generală.

Cum se efectuează procedura?

În timpul unei proceduri de biopsie pulmonară, un ac lung este introdus în plămân prin intermediul pieptului pentru a preleva o probă de țesut, adesea ghidat de o scanare CT sau ultrasunete pentru precizie. O biopsie cu ac este efectuată sub anestezie locală, astfel încât pacientul este treaz, dar confortabil în timpul procedurii.

Întreaga procedură poate dura până la o oră  și nu este dureroasă, deși pacienții pot simți o oarecare presiune atunci când acul este introdus. 

Complicațiile biopsiei pulmonare?

Deși biopsiile pulmonare sunt în general sigure și bine tolerate, acestea prezintă o mică posibilitate de riscuri. Complicațiile potențiale pot fi:

  • Pneumotoraxul apare atunci când există aer în spațiul dintre peretele toracic și plămân. Aerul din spațiul pleural se poate acumula și se poate apăsa plămânul, cauzând colapsul parțial sau total al acestuia. 
  • Hemoragiile alveolare rezultă din deteriorarea larg răspândită a vaselor pulmonare mici, ducând la colectarea de sânge în alveole.
  • Hemoptizia reprezintă expectorația cu sânge provenit din căile aeriene inferioare, care apare în general, după o tuse. 
  • Embolie aeriană este o complicație rară, însă care poate să apară ca urmare a puncției pulmonare, fiind definită de intrarea în sistemul circulator a bulelor de aer care blochează fluxul sanguin în arterele pulmonare.

Lasă un răspuns